Gubitak Monsanta u poslednjem kvartalu 2014.

prirediio M. O.

Ova kompanija zabeležila je gubitak zbog toga što su farmeri masovno prešli na gajenje soje umesto genetski modifikovanog kukuruza
(ilustracija, gmo kukuruz izvanredne spoljašnosti ali neizvesnog i zastrašujućeg sadžaja)

Američki biotehnološki gigant Monsanto, poznat po proizvodnji GMO semena i herbicida “Raund ap”, u četvrtom kvartalu fiskalne 2014. godine zabeležio je gubitak od 156 miliona dolara, odnosno 31 centa po akciji. Ovo je ipak manje od gubitka u prošlogodišnjem poslednjem kvartalu kada je zabeležen gubitak od 249 miliona dolara. Inače na Vol stritu očekivan je nešto manji gubitak, od 24 centa po akciji. Iako je u poslednjem kvartalu napravila gubitak, ova kompanija je u ovom periodu zabeležila prihod od 2,63 milijarde dolara što je za oko 200 miliona dolara više od očekivanog.

Prema finansijskim izveštajima u celoj fiskalnoj 2014. godini koja se završava 31. Avgustom, Monsanto je imao neto prihode (dobit) od 2,74 milijarde dolara što je za deset odsto više nego u 2013. Ipak, od početka godine vrednost akcija Monsanta je pala za sedam odsto, dok je istovremeno Standard end Purs 500 indeks zabeležio rast od pet odsto (primedba BM).

Ova kompanija, u kojoj i Bil Gejts ima značajan udeo vredan 23 miliona dolara, zabeležila je gubitak, kako prenosi portal infowars.com, zbog toga što su farmeri masovno prešli na gajenje soje umesto genetski modifikovanog kukuruza kome ja značajno pala cena.

Pad cene kukuruzu pripisuje se neuspehu druge biotehnološke kompanije Sindžente (Syngenta) da plasira svoj GM kukuruz MIR 162 u Kini što je izazvalo veliku ponudu kukuruza na tržištu. Sindženta se suočava i sa tužbom američkih farmera teškom milijardu dolara, jer se sumnjiči da je htela u Kinu da izveze varijaciju genetski modifikovanog kukuruza Agris Viptera koji nije odobren od strane kineskih vlasti zbog čega je Kina zaustavila uvoz kukuruza iz SAD, nanoseći tako drugim američkim proizvođačima veliku štetu.

Ova GMO kompanija je upletena i u prikrivanje štetnosti herbicida Atrazin, zbog čega je tužena u šest država SAD sa zahtevom da očisti više od 1.000 vodnih sistema gde je ovaj herbicid zagadio reke, potoke i jezera.

“Na ovaj način Sindženta izgleda da obavlja posao razmontiranja GMO paradigme”, kaže se u članku na portalu poznatom po kritičkim stavovima prema GMO industriji, pozivajući ljude na nastavak podizanja svesti i kupovinu (ne-GMO) organske hrane, podržavajući tako svoj glas svojim novcem. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...