Treća mladost za HE Zvornik

BM

U HE Zvornik već skoro 60 godina rade dva Voith agregata, a posle rehabilitacije, za koju je ugovor sa ovom austrijskom firmom juče potpisan u EPS-u, električna energija iz ukroćenih drinskih brzaka teći će i naredne tri decenije.

Za još tri decenije biće produžen radni vek hidroelektrane Zvornik, koja na Drini radi od 1955. godine. Ugovor o rehabilitaciji ove hidrocentrale, vredan 63,7 miliona evra potpisali su Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti generalnog direktora  Elektroprivrede Srbije, Mijodrag Čitaković, direktor EPS-ovog Privrednog društva Drinsko – Limske hidroelektrane i Leopold Heninger, predsednik borda direktora austrijski kompanije Voith hydro.

„Zvornik je jedna od najstarijih hidroelektrana. Radi od 1955. godine i već dugo čeka na modernizaciju. Podmlađivanje ove hidrocentrale veoma je značajno za elektroenergetski sistem Srbije,” rekao je Aleksandar Obradović, ističući da će posle revitalizacije snaga Zvornika biti veća za čak 30 odsto u odnosu na postojećih 96 megavata jer će snaga svakog od četiri agregata biti uvećana za 8,4, megavata, sa 24 na 32,4 megavata.

Posle završetka modernizacije Zvornik će dobiti novih 33,6 megavata, što je više nego da je ugrađen dodatni, peti agregat. Proizvodnja električne energije ove hidroelektrane biti veća za čak 70 miliona kilovat-sati godišnje - dostići će 550 miliona kilovat-sati.

„Najznačajnije je što će radni vek Zvornika biti produžen za dodatnih 30 godina, a ugradnjom potpuno nove elektro i mašinske opreme povećaće se stepen korisnosti i efikasnosti,” rekao je Obradović.

Procedura izbora izvođača radova sprovedena je pod „budnim okom“ nemačke razvojne KfW banke, koja sa kreditom od 70 miliona evra finansira ovaj projekat, a Voith hydro, kompanija poznata po projektovanju i izvođenju radova u hidroelektranama, izabrana je kao najbolji i najpovoljniji ponuđač, ističu u EPS-u.

„Veoma sam ponosan i srećan što je naša kompanija dobila ovaj posao, a posebno zbog toga što u HE Zvornik već skoro 60 godina rade dva Voith agregata. Značajno je i to što će u realizaciji poslova revitalizacije ove hidrocentrale učestovati i naši partneri iz Srbije i što će ovim ugovorom Voith hydro nastaviti uspešnu saradnju sa EPS-om,” rekao je Leopold Heninger, predsednik borda direktora kompanije Voith hydro.

Mijodrag Čitaković, direktor PD Drinsko-Limske HE je podsetio je da je ovo četvrta revitalizacija u ovom Privrednom društvu u poslednjih 10 godina, te da će osim povećanja snage i proizvodnje, modernizacija HE Zvornik uticati i na smanjenje troškova održavanje ove elektrane.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...