Političke igre Bugarske sa ČEZ - om

Izvor:   Prague Monitor

Ceo slučaj ČEZ-a u Bugarskoj je politička afera, kaže Petr Nečas, premijer Češke. (foto: Petr Nečas, češki premijer)

Situacija u Bugarskoj u kojoj je glavni tužilac Sotir Tsatsarov zatražio oduzimanje licence češkoj energetskoj kompaniji ČEZ predstavlja političku igru, rekao je Petr Nečas, premijer Češke, prenosi Daily Pravo.

„Duboko sam uveren da je ceo slučaj oko ČEZ-a je politička afera,“ naveo je Nečas, prenosi Prague Monitor.

Češka država ima većinski udeo u ČEZ-u, koji je jedini distributer električne energije u zepadnom delu Bugarske.

„Ako pogledate strukturu cena energenata u Bugarskoj, uvidećete da umesto distributera ČEZ-a obnovljivi izvori energije imaju mnogo veći udeo u njihovom rastu,“ rekao je Nečas.

„Pored toga, možemo samo da nagađamo koliko je Tsatsarov blizak sa bivšim premijerom Bojkom Borisovim, koji je u stvari pokrenuo ceo ovaj slučaj,“ rekao je Nečas.

Optužbe koje je podigao Tsatsarov protiv ČEZ-a nisu istražene od strane bilo kog nezavisnog regulatornog tela, dodao je on.

„Niko sem nezavisnog regulatora ne može da oduzme licencu. Možemo jedino da se nadamo da će Bugarska nastaviti u skladu sa načelima vladavine prava i evropskih standarda,“ rekao je Nečas dodajući da se Češka Republika nedavno zalagala za članstvo Bugarske u šengenski sistem slobodnog kretanja ljudi u Evropi.

Vlada Bojka Borisova je podnela ostavku 20. februara zbog masovnih protesta zbog visokih cena električne energije u zemlji, koji se delom bili usmereni na lokalni ogranak ČEZ-a.

Bugarske vlasti su pokrenule prostupke protiv ČEZ-a koji mogu dovesti do povlačenja licence za distribuciju električne energije u Bugarskoj.

ČEZ je odbacio bilo koje velike mane govoreći da cene električne energije u Bugarskoj određuje regulatorno telo.

Veća potrošnja električne energije i veći računi za električnu energiju su rezultat hladnog vremena i dužeg obračunskog perioda u decembru, rekao je menadžment kompanije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...