Kilovati u Srbiji skuplji nego u Nemačkoj!?!

BM

Poskupljenje električne energije za industrijske potrošače dovelo bi da ovaj energent bude skuplji nego u Nemačkoj, izjavila je Hajnc Vilhelm, ambasador SR Nemačke u Srbiji. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je na to odgovorilada je poskupljenje struje proces, koji će se odvijati u etapama, kako bi se svi lakše prilagodili.

Najavljeno poskupljenje električne energije za industrijske potrošače, među kojima su i nemačke kompanije, razumevajući položaj države Srbije, dovelo bi do toga da ovaj energent bude skuplji nego u Nemačkoj. To je izjavilo Hajnc Vilhelm, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji koji je sa Arturom Hertleom, rukovodiocem privrednog odeljenja ambasade u četvrtak posetio Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine saglasila se da poskupljenje električne energije odjednom može biti problem za industrijske potrošače, da je o tome razgovarano i da će Elektroprivreda Srbije (EPS) obaviti razgovore sa predstavnicima velikih industrijskih potrošača.

Mihajlović je dodala da je poskupljenje električne energije proces i da će se ono odvijati u etapama kako bi se svi lakše prilagodili. Lakše će biti industrijskim potrošačima da prilagode svoje poslovanje, ako prvo povećanje bude početkom godine, dok bi sledeće moglo uslediti naknadno do kraja ove ili, ako ekonomske kalkulacije pokažu da je izvodivo, čak i početkom sledeće godine, navodi se na sajtu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Druga tema o kojoj se razgovaralo jesu uslovi u oblasti izvora obnovljive energije, posebno smanjenje podsticajnih (feed-in) tarifa za energiju vetra.

Hajnca Vilhelma interesovali su i uslovi za projekte vezane za biomasu, kao i kada će Uredba za tu oblast stupiti na snagu.

Naglasivši da su za energiju vetra podsticajne tarife smanjene sa 9.5 na 9.2, ali da je uvedena godišnja indeksacija za iznos inflacije u evro zoni ministarka Mihajlović je podsetila da su razgovori vođeni sa svim zainteresovanim stranama, koji su na kraju izrazili zadovoljstvo ponuđenim rešenjima i dodala da su povećane podsticajne tarife za biomasu i kogenerativna postrojenja, jer je glavni cilj povećanje energetske efikasnosti.

Ministarka energetike je, takođe, rekla da očekuje da će Uredba o obnovljivim izvorima energije biti pred Vladom Republike Srbije do sredine tekućeg meseca.

U vezi sa odnosima RVE i EPS, koji su potpisnici Memoranduma o ovom projektu, Mihajlović je rekla da očekuje da stručne grupe RVE i EPS počnu da rade uskoro, da se može očekivati završetak studije o izvodljivosti do juna i da bi želela da se ugovor ostvari do kraja godine.

Gasovod Južni tok, čiji je početak realizacije bio predmet interesovanja ambasadora SR Nemačke u Srbiji, kako je navela, je veoma važan za Srbiju i dodala da se početak radova očekuje u prvom tromesečju ove godine.

Tokom veoma sadržajnog razgovora izražena je želja za češćom razmenom informacija, kako bi se, s obzirom na veliki broj nemačkih investitora u Srbiji ostvarila još bolja saradnja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...