Ništa od dva sata jeftine dnevne struje

BM

Umesto uvođenja jeftinije dnevne električne energije u trajanju od dva sata Vlada Srbije se odlučila za „utešnu nagradu“ domaćistvima koja troše do 500 kilovat sati električne energije mesečno. Pod uslovom da su redovne platiše oni će imati mesečni popust od 15 odsto, za potrošnju od oktobra ove do kraja marta 2013. godine. U međuvrenu se radi na izmenama tarifnog sistema i izradi socijalnih karata. (foto: Ljubo Maćić, Zorana Mihaljović i Aleksandar Obradović)

Vlada Srbije je odustala od ponovnog uvođenja jeftinije tarife za dvotarifne potrošače električne energije u trajanju od dva časa preko dana, izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine i najavila da će Upravni odbor Elektroprivrede Srbije danas usvojiti preporuku Vlade Srbije da se svim domaćinstvima, koja troše manje od 500 kilovat sati električne energije mesečno tokom narednih šest meseci odobrava popust od 15 odsto. Ali, samo ukoliko su redovne platiše.

Odustajanje od jeftinije tarife preko dana Mihajlovićeva je obrazložila činjenicom da bi time bili diskriminisani potrošači koji imaju jednotarifna brojila, a takvih je u Srbiji više od 45 odsto.

Odluka o popustu od 15 odsto doneta je uz konsultacije sa Agencijom za energetiku, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji u Vladi Srbije.

„Domaćinstvima koja, na primer, troše 500 kilovata mesečno, račun će biti manji za toliko dinara,“ rekao je Ljuba Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku i naveo da domaćinstva na koja se popust odnosi godišnje troše 5,5 milijardi kilovat sati, što je nešto više od trećine ukupne potrošnje.

Ovo je kratkotrajna mera za prevazilaženje predstojeće grejne sezone, koja će se primenjivati tokom narednih šest meseci, s tim da će biti obuhvaćen i račun za oktobar.

„Popustom će biti obuhvaćeno, u proseku, 1,9 miliona od ukupno 3,16 miliona domaćinstava u Srbiji, što nije mali broj, a radi se o porodicama koje su uglavnom ozbiljno socijalno ugrožene. Lično sam, više puta, tražeći način kako da se pomogne ugroženim slojevima stanovništva, pominjala vraćanje dva časa jeftinije tarife preko dana. Ali, neki su bili protiv, a drugi smatrali da EPS nema tehničke mogućnosti da se to izvede. Neki od nas su, takođe, pokušavali da nađu način kako svim ugroženim na neki način pomoći, imajući u vidu da socijalne karte još nisu gotove,“ istakla je ministarka energetike.

Najavljujući da će se ubuduće raditi na ozbiljnim stvarima, „kao što su promena tarifnog sistema i izrada socijalnih karata u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike“ zorana Mihajlović je još jednom ponovila svoju raniju izjavu da „u Srbiji neće biti poskupljenja električne energije i gasa do kraja ove godine“.

„Sledeće godine, kada budemo imali socijalne karte i tarifni sistem moći ćemo da govorimo o realnijoj ceni električne energije,“ kazala je Zorana Mihajlović.

Električna energija poslednji put je u Srbiji poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi 6,83 dinara.

Pre toga električna energija je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS procenio je da će popust tom javnom preduzeću doneti smanjen prihod od oko četiri do pet miliona evra mesečno.

Uz to je istakao da je energetski sistem stabilan i spreman za predstojeću grejnu sezonu.

„Imali smo „mala proklizavanja“ termina za revitalizaciju nekih kotlova, ali su formirani specijalni radni timovi, koji dnevno nadgledaju taj proces. Situacija izgleda stabilna, elektroenergetski sistem će biti stabilan,“ obećava Obradović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...