Plaćanje struje SMS-om

BM

Kupcima električne energije u Beogradu omogućena je usluga plaćanja računa putem mobilnog telefona, SMS porukom, sa bilo kog mesta na zemaljskoj kugli i u bilo koje vreme, bez čekanja u redovima. Kompletna transakcija košta 5,9 dinara sa porezom, bez provizije.

Beograđani od juče mesečni račun za struju mogu da plaćaju putem mobilnih telefona, odnosno slanjem SMS poruke. Da bi koristili ovu uslugu neophodno je da se mt:s, pripejd ili postpejd, korisnici, koji poseduju Dina platnu karticu, u svojoj banci prethodno registruju za uslugu mobilnih plaćanja. Ovaj novi sistem plaćanja omogućili su Elektrodistribucija Beograd (EDB) i Telekom Srbije.

Mobilno plaćanje računa Elektrodistribucije Beograd omogućava da se, bez provizije na uplatnom mestu, izvrši plaćanje mesečnog računa ovog preduzeća bilo gde i bilo kad. Ova transakcija košta 5,9 dinara sa porezom. Prednost ovakvog načina pladanja računa je to što se na ovaj način može platiti račun čak i u inostranstvu, kada se primenjuje cena za slanje SMS-a u romingu.

Nova usluga mobilnog plaćanja računa za struju aktivira se registrovanjem u banci u kojoj je korisnik otvorio DinaKard platnu karticu gde, nakon popunjavanja formulara, dobija mPIN. Ovaj mPIN, poznat samo korinsiku, služi za potvrdu svake transakcije i povezan je sa telefonom korisnika čime se garantuje potpuna bezbednost transakcije. Dobijanjem PIN-a proces registracije je završen.

Mobilno plaćanje računa Elektrodistribucije Beograd, započinje slanjem SMS tekstualne poruke u predviđenom formatu na broj 8008 a vrši se zahvaljujući mPejment usluzi, koju nudi Telekom Srbija. Nakon toga, praćenjem uputstava koja stižu u tekstualnim porukama, korisnik brzo i lako može platiti račun. Potvrda da je račun plaćen stići će, takođe, u vidu SMS-a koji je potrebno sačuvati.

„Ovo je još jedan od načina kako da Elektrodistribucija poveća stepen naplate, koja je izuzetno loša, tako što na svaki mogući način idemo „na noge, odnosno na ruku“ korisnicima,“ izjavio je direktor Elektrodistribucije Beograd (EDB) Stevan Milićević na konferenciji za novinare, prenosi Fonet.

Milićević je izrazio očekivanje da će i ostali distributeri struje u Srbiji, slediti EDB i primeniti mobilni sistem plaćanja.

Izbeći gužve

„Ovim projektom želimo da korisnicima olakšamo, da više ne troše vreme, čekajući u redovima da plate račun u kešu. Elektronsko plaćanje, već postojeći standard u Evropskoj uniji i Americi, putem mobilnih telefona treba da bude standard i u Srbiji,“ izjavio je direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Vladimir Lučić.

Elektronski način plaćanja je svetski trend, smanjuje sivi tok novca, dodaje Lučić ističući da je mogućnost zloupotreba svedena na minimum.

Za sada, tu uslugu pruža jedino Telekom Srbija, odnosno Mts mreža i Dina kartica, a kako je rečeno na konferenciji, uskoro će to biti moguće i sa ostalim platnim karticama, kao i kod ostala dva mobilna operatera.

Banke za mobilno plaćanje

Banke koje omogućavaju uslugu mobilnog pladanja putem DinaKard kartice su: AIK banka, Banka Intesa, Čačanska banka, Jubmes banka, KBC banka, OTP banka, Pireus banka, Poštanska štedionica, Privredna banka Beograd, ProKredit banka i Univerzal banka.

I info stan, Bus plus dopune...

Lučić je rekao da je cilj Telekoma da se za godinu dana uvede plaćanje SMS-om svih najvažnijih računa za građane, kao što su info stan, Bus plus dopune i da u tom periodu i ostalim građanima u Srbiji bude omogućeno plaćanje računa za struju SMS-om, prenosi Tanjug.

Beograđani više informacija o novoj usluzi mobilnog plaćanja struje mogu pronaći na sajtovima Telekoma i EDB-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...