Kritična situacija u Albaniji zbog nestašice struje

Izvor:   Tanjug

Albanska vlada razmatra vanredne uštede u budžetu kako bi mogla da uveze električnu energiju pošto hidrocentrale zbog suše rade sa smanjenim kapacitetom

Albanska vlada razmatra vanredne uštede u budžetu kako bi mogla da uveze električnu energiju pošto hidrocentrale zbog suše rade sa smanjenim kapacitetom.

Premijer Salji Beriša je izjavio da poslednje kiše nisu dovoljne da popune akumulacije na reci Drim gde se nalaze hidrocentrale koje snadbevaju Albaniju.

"Mi smo spremni da o uštedama u budžetu razgovaramo u parlamentu, kako bismo mogli da uvozimo energiju koja nam je neophodna , kao voda, hleb i lekovi", istakao je Beriša na redovnoj sednici vlade.

Situacija se može poboljšati tek na proleće kada počne da se topi visoki sneg, koji je u severnoj Albaniji napadao do dva metra.

"Ovi meseci su najteži u istoriji zemlje kada je reč o radu hidrocentrala u Albaniji", izjavio je premijer Beriša, prenose novinske agencije.

On nije rekao koliko će sredstava iz budžeta biti odvojeno za uvoz električne energije. Zbog niskih temperatura potražnja struje je dostigla 26 miliona kilovat časova dnevno, dva put više od domaće proizvodnje.

Zbog toga zemlja mora da uvozi struju, ali neke države su prekinule prodaju električne energije pošto se i same suočile sa nestašicama.

Prema izveštajima agencija, neka planinaska sela su već duže vreme bez struje zbog kvarova na mreži ili što nema dovoljno struje.

U ministarstvu za energetiku ističu da će morati da smanje investicije za izgradnju putne mreže kako bi se kupio dizel za jednu elektranu u Valoni, bez obzira na to što je prizvodnja struje u njoj preskupa.

Albanska državna korporacija za energetiku KESH je u decembru uzela kredit od 30 miliona evra za uvoz struje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...