Pregovori Teherana i IAEA oko nuklearnog programa u ćorsokaku

Izvor:   Rojters

Iran tvrdi da ne pokušava da proizvede atomsko oružje i odbija da odustane od razvoja nuklearnog programa, a razgovori sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) naišli su na ćorsokak

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei juče je izjavio da se iranski nuklearni kurs neće promeniti bez obzira na međunarodne sankcije, atentate ili druge pritiske.

„Uz Božju pomoć i bez obraćanja pažnje na propagandu kurs iranskog nuklearnog programa treba da se nastavi, odlučno i ozbiljno. Pritisci, sankcije i atentati neće uroditi plodom. Ni jedna prepreka ne bi trebalo da zaustavi rad na razvoju iranskog nuklearnog programa,“ izajvio je Hamnei.

Ali Hamnei
Ali Hamnei

Hamnei je govorio na državnoj televiziji ubrzo nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila neuspešne pregovore sa Iranom o nastavku pregovora o spornom nuklearnom programu.

Islamska Republika tvrdi da program obogaćivanja uranijuma ima mirnodopske ciljeve. Ali odbijanje Irana da odustane od osetljivih atomskih aktivnosti i u civilne i u vojne svrhe, i ograničenja pristupa i evidencija bezbednosti inspektora UN, još više su povećale sankcije UN, Amerike i Evrope koje sada pogađaju i njegov izvoz koji je od vitalnog značaja za ekonomiju.

Nekoliko iranskih naučnika je tokom protekle dve godine ubijeno u napadima. Za to je Teheran okrivio svog glavnog neprijatelja - Izrael. Iz Jevrejske države nije bilo komentara.

iranski nuklearni program

Zvaničnici SAD i Izrael nisu isključili mogućnost pribegavanja vojnoj akciji protiv Irana, ukoliko dođu do zaključka da ni diplomatija ni sankcije ne mogu da odvrate ovu Islamsku Republiku od razvoja nuklearnih bojevih glava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...