Napredak u realizaciji projekata gradnje novih elektrana

Izvor:   Beta

Dogovorena je izrada studije izvodljivosti za gradnju Termoelektrane "Nikola Tesla B3" (TENT) sa partnerima iz Kine, sa italijanskom kompanijom Edison radi se na obezbeđenju novca za gradnju termoelektrane "Kolubara B", a napreduju i projekti gradnje 10 hidroelektrana na Ibru u saradnji sa italijanskom kompanijom Seći, rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković kaže da kompanija napreduje u realizaciji projekata gradnje novih elektrana sa stranim partnerima.

Dogovorena je izrada studije izvodljivosti za gradnju Termoelektrane "Nikola Tesla B3" (TENT) sa partnerima iz Kine. Studija će biti završena u roku od šest meseci i pokazaće da li će i fizički početi realizacija projekta, kazao je Marković agenciji Beta.

Prema ranijim kompanijskim podacima, taj projekat gradnje bloka snage oko 700 megavata, koji bi EPS trebalo da realizuje sa kineskim kompanijama Čajna envajaranmental enerdzi holdings (China Environmental Energy Holdings) i Šenžen enerdzi grup (Shenzhen Energy Group), vredan je više od dve milijarde evra.

"EPS veruje u taj projekat, Kinezi su veoma zainteresovani, tako da nema razloga da ne počne gradnja", kazao je Marković.

On je dodao da se sa italijanskom kompanijomEdisonradi na obezbeđenju novca za gradnju termoelektrane "Kolubara B".

"Pregovori sa bankama su teški i dugotrajni zbog trenutne situcije na tržištu. Imamo potvrdu od nekih banaka da će ući u finasiranje tog projekta, tako da se napreduje", naglasio je Marković.

On je kazao i da napreduju projekti gradnje 10 hidroelektrana na Ibru u saradnji sa italijanskom kompanijom Seći, a da će se na proleće raditi snimanje terena za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi u saradnji sa Nemcima.

U martu će, dodao je Marković, biti otvorene i finansijske ponude za gradnju nove kogenerativne elektrane-toplane na gas u Novom Sadu.

"EPS će postepeno i gasiti stara neefikasna postrojenja koja su i ekološki neprihvatljiva. Reč je o svim postrojenjima snage do 200 megavata u termoelektranama", rekao je Marković, ali je dodao da to neće biti moguće pre gradnje novih postrojenja.

Kako je precizirao, radi se o postrojenjima ukupne snage oko 1.100 megavata, odnosno starim blokovima u termoelektranama "Kolubara", "Kostolac" i TENT.

Marković je kazao i da Nemci iz kompanije RWE rade studiju o mogućostima gradnje hidroelektrane Đerdap 3, na Dunavu. On je ocenio da taj projekat nije od tolikog značaja za Srbiju koliko je bitan za region, i dodao da se radi o reverzibilnoj elektrani koja bi mogla da doprinese balansiranju sistema sa eventualnom ekspanzijom gradnje vetroelektrana.

"Gradnja Đerdapa 3 i reverzibilne hidroelektrane Bistrica su u planovima EPS-a, ali bi njihova gradnja bila opravdana kada bi u Srbiji bile izgrađene vetrenjače snage 1.000 i više megavata. Reverzibilne hidroelektrane nisu u planovima EPS-a pre 2017. godine", kazao je Marković.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...