Nagrade radnicima, a ne direktorima EPS-a

Izvor:   Politika

Od 1.446 radnika, koje je TENT posebno stimulisao zbog teških uslova rada tokom nedavnih ledenih dana, stimulacija pripala samo jednom direktoru

Poslovodstvo Privrednog društva Termoelektrana „Nikola Tesla” u Obrenovcu, zbog veoma teških uslova rada, ali i posebnog zalaganja pojedinih radnika tokom nedavnih ledenih dana, odlučilo je da nagradi, odnosno stimuliše 1.446 radnika ovog preduzeća. Od tog broja je samo jedan direktor ogranka – Dragan Nešić iz Termoelektrane „Morava” u Svilajncu, dobio tu novčanu stimulaciju i to iz istih razloga kao i svi drugi nagrađeni, potvrdio je juče za „Politiku” direktor TENT-a Petar Knežević, posle javnog osporavanja sindikata da je novac dodelio i direktorima kojima ni po čemu ne pripada.

– Više od ove činjenice ne želim da iznosim u javnost, jer smatram da za to nema nikakve potrebe. Nečija smišljena polemika po medijima o navodnoj mojoj ili bilo čijoj drugoj pogrešnoj odluci iz poslovodstva Privrednog društva TENT, ima samo jedan cilj – da natera javnost Srbije da što pre zaboravi na izuzetne proizvodne rezultate koje je ostvario TENT, ali i ceo EPS tokom 2011, a pogotovo nezapamćeno hladnog talasa koji je zadesio Srbiju u februaru ove 2012. godine, objasnio je Knežević.

On podseća da je TENT prošle godine proizveo i EPS-u isporučio više od 20 milijardi kilovat-sati električne energije, što je rezultat na granici mogućeg. Ovogodišnji rad svih zaposlenih tokom ledenog talasa pokazao je narodu da Srbija ima kompaniju na koju može da bude ponosna.

Prvi čovek ovog privrednog društva smatra da takvi rezultati ne zaslužuju da budu demantovani nekakvom, potpuno besmislenom, polemikom po medijima.

Elektroprivreda Srbije je uz saglasnost vlade donela odluku o isplati dodatka na januarsku platu za oko 20.000 zaposlenih kao nadoknadu za rad u otežanim uslovima, kaže se u jučerašnjem saopštenju te kompanije povodom ovog spora. Dodatak se odnosi samo na zaposlene koji su u uslovima energetske krize u Srbiji radili u otežanim uslovima na niskim temperaturama, posebno na otvorenom prostoru kako bi obezbedili stabilno snabdevanje električnom energijom.

Odlukom EPS-a za ovaj dodatak izdvojeno je oko 400 miliona dinara iz sredstava kompanije. Kriterijume za raspodelu, kao i visinu isplate, odredila su poslovodstva i reprezentativni sindikati privrednih društava EPS-a. Oko 20.000 zaposlenih u EPS-u na različitim radnim mestima, tokom prethodnih nedelja, na ekstremno niskim temperaturama i u teškim uslovima rada, uspeli su da obezbede dovoljne količine električne energije. Na taj način obezbeđen je stabilan rad i sigurnost energetskog sistema.

Upitan da li i kakve posledice treba da snosi direktor koji je primio nagradu namenjenu radnicima, Miodrag Ranković, direktor sindikata „Kolubara”, kaže za naš list da o tome treba da odluči prvi čovek TENT-a.

Ovaj sindikalni aktivista ne zna da li je nagrađeni direktor zaista i bio s radnicima na terenu ili ne, a tvrdi da je ovo prvi put da se dodeljuju ovakve posebne stimulacije.

Kako nezvanično saznajemo posebna stimulacija iznosi 28.432 dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...