Odgovaraće svi koji su izigrali odluku Vlade

Izvor:   Pres

Preispitaće se način na koji su deljene naknade za rad u otežanim uslovima i biće sankcionisani svi koji su zloupotrebili odluku Vlade

Resorno ministarstvo infrastrukture i energetike juče je zatražilo da se preispita na koji način su u EPS-u deljene naknade za rad u otežanim uslovima i da se kazne svi koji su zloupotrebili odluku Vlade da se novac podeli samo onima koji su radili napolju po velikoj hladnoći.

Posle višednevnog pisanja Pressa o bahatoj raspodeli novca i direktorima i službenicima koji su sedeli u toplim kancelarijama, u redakciju Pressa stigao je juče zvanični dopis ministarstva u kojem stoji da će morati da odgovaraju svi koji su izigrali odluku Vlade.

Direktor se ne javlja

Iz ministarstva poručuju da je odluka Vlade doneta da bi se pomoglo najugroženijim radnicima EPS-a koji su danonoćno radili da Srbija ne bi stala. Najavljuje se i da će, pored redovne kontrole koju sprovode nadležne službe u EPS-a, i nadležna ministarstva proveriti šta se sve zbivalo u raspodeli dodataka na plate.

Predsednik sindikata EPS-aMilanĐorđević zatražio je od direktora kompanije Dragomira Markovića da direktor TENT-a Petar Knežević bude smenjen ili na drugi način adekvatno kažnjen, jer je dozvolio da se nadoknade namenjene radnicima koji rade na otvorenom i u otežanim zimskim uslovima daju poslovođama i inženjerima u TE „Morava" i TE „Kolubara". Press je i juče pokušao da od Markovića dobije odgovor kako će reagovati na ovaj zahtev sindikata, međutim on ni juče nije želeo da se javi Pressu.

U međuvremenu, sindikalci TENT-a navode da su razgovarali sa direktorom Kneževićem, koji im je obećao da će biti ispravljene neke „brljotine", naročito zato što više od 300 radnika, koji su takođe radili na otvorenom, nije dobilo ni dinara.

- Imali smo sastanak i rečeno nam je da će sve biti ispravljeno. Očekujemo da će oko 300 ljudi koji nisu dobili nikakvu nadoknadu dobiti neki novac uz januarsku platu – rekao je predsednik sindikata TENT-a Slaviša Kopičić.

Predsednik sindikata smenskih radnika TENT-a Dragoslav Ljubičić rekao je da će verovatno biti urađena i korekcija naknada koje su deljene do sada.

Moguća i korekcija

- Ako se ustanovi da neki od onih koji su dobili novac nisu imali radnih aktivnosti napolju, postoji i način da se taj novac vrati. Činjenica je da je došlo do određenih problema i da je tu grešku napravio srednji menadžment kompanije, jer nisu pratili uputstva za deljenje novca - navodi Ljubičić.

S obzirom na to da su u EPS-u pre dva dana odbili da nam dostave imena svih direktora koji su dobili naknade za rad u otežanim uslovima, tvrdeći da to nije po zakonu, Press je juče zatražio da nam se dostavi barem informacija koliko je direktora primilo nadoknade, u kojim delovima kompanije i koliko im je ukupno novca isplaćeno. Do zaključenja ovog broja, međutim, nisu dobili nikakav odgovor ni od pres službe ni od direktora kompanije Dragomira Markovića.

Ministarstvo: Hvala Pressu!

Ministarstvo energetike juče je u pisanoj formi zahvalilo Pressu za tekstove koje smo proteklih dana objavljivali.

- Kao resorno ministarstvo koristimo ovu priliku da zahvalimo Pressu i sindikatima u okviru EPS-a, koji su ovaj slučaj izneli u javnost. Sindikati i mediji u ovom slučaju treba da pomognu Vladi u ispitivanju svih zloupotreba koje se događaju u javnom sektoru - stoji u dopisu ministarstva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...