Struje dovoljno, uprkos rekordnoj potrošnji

Izvor:   Fonet

U Srbiji je u ledenom periodu devet puta premašen rekord u potrošnji struje iz januara 2009. godine ali, “nema straha” od nestašice električne energije

“Nema straha od nestašica struje, jer Srbija proizvodi 36 milijardi kilovatčasova električne energije dnevno”, tvrdi Aca Marković, predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS).

Aca Marković

“Preduzimamo sve mere da održimo tu proizvodnju i dobijemo dovoljno uglja iz basena Kolubara i Kostolac”, rekao je Marković na tribini “Energenti i ekonomski razvoj Srbije”, koju je organizovao list Danas.

Objašnjavajući da Srbija uvozi 80 odsto nafte i 90 odsto gasa, ali da je “električno nezavisna” i u boljem položaju od nekih zemalja Evropske unije Marković je istakao da “zato naš elektroenergetski sistem treba sačuvati. Tokom ledenih dana elektroenergetski system Srbije je stabilno funkcionisao zahvaljujući interkonektivnim dalekovodima, koji su omogućavali stabilan protok struje.”

U Srbiji je u ledenom periodu devet puta premašen rekord u potrošnji struje iz januara 2009. godine.

“U januaru 2009. godine bila je gasna kriza i jednog dana u Srbiji uopšte nije bilo gasa. Mi smo sada devet puta premašili taj record. Ali, ne možete optuživati građane što troše kad im je hladno,” naglasio je Marković.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...