Direktori ćute, radnici traže kazne

Izvor:   Pres

Nadležni u Elektroprivredi juče su odbili da dostave spisak svih direktora koji su primili nadoknadu namenjenu fizičkim radnicima za rad na otvorenom u zimskim uslovima

Sindikat EPS-a zahteva da direktor TENT-a Petar Knežević bude smenjen ili na drugi način adekvatno kažnjen jer je dozvolio da se nadoknade namenjene radnicima koji rade na otvorenom i u otežanim zimskim uslovima daju poslovođama i inženjerima u TE „Morava" i TE „Kolubara".

Nadležni u Elektroprivredi juče su odbili da Pressu dostave spisak svih direktora koji su primili ovu nadoknadu, a na pitanje da li je prvi čovek EPS-a Dragomir Marković znao kako će se deliti novac rekli su da to „nije informacija od javnog značaja".

Članovi sindikata EPS-a kažu da su se juče, posle teksta koji je Press objavio u vezi sa skandalom oko isplate nadoknada, „uzburkale strasti" u ovom javnom preduzeću, a o celoj stvari se raspravljalo i na Upravnom odboru. Za stimulacije radnicima na kopovima izdvojeno je 400 miliona dinara.

Panika u EPS-u

Predsednik sindikata EPS-aMilanĐorđević juče je zatražio da se preispitaju odluke direktora TENT-a Petra Kneževića oko deljenja nadoknada za rad u otežanim uslovima, koje su dobili i pojedini direktori u TE „Morava". Vidno iznerviran Đorđević je rekao Pressu da je na ovaj način prekršen dogovor koji su napravili Vlada Srbije, EPS i sindikat kompanije.

- Prema svim informacijama koje smo za dva dana uspeli da prikupimo, sva privredna društva su postupila u skladu sa dogovorom između Vlade, poslovodstva i sindikata. Ideja je bila da se naknade podele radnicima koji su u najtežim uslovima radili na terenu. To ipak nije učinio TENT, čije rukovodstvo uopšte nije ni pozvalo sindikat EPS-a, i nije uvažilo naše mišljenje oko podela stimulacija. Informacija koju ste objavili o tome šta je uradilo rukovodstvo, izazvala je veliko nezadovoljstvo među zaposlenima. Tražimo da nam odgovore na pitanje da li je direktor TE „Morava" dobio stimulaciju, i u tom slučaju tražićemo odgovornost direktora TENT-a Petra Kneževića i njegovih saradnika. On mora da snosi odgovornost, što ne isključuje ostavku ili smenu. Moraće da položi račune sindikatu, jer smo se mi kao sindikat izborili za ove naknade - rekao je Đorđević i dodao da je lično tražio od direktora EPS-a Dragomira Markovića da reaguje na ove informacije.

Iz TENT-a su juče Pressu poslali dopis u kojem priznaju da je „jedan od njihovih direktora primio nadoknadu".

- Poslovodstvo TENT-a je zbog veoma teških uslova za rad, ali i posebnog zalaganja pojedinih radnika tokom perioda hladnog vremena donelo odluku da nagradi, odnosno stimuliše 1.446 zaposlena. Od toga broja samo je jedan direktor - Dragan Nešić, iz Termoelektrane „Morava" u Svilajncu, dobio pomenutu novčanu stimulaciju i to iz istih razloga kao i svi drugi nagrađeni radnici - piše u saopštenju TENT-a.

Međutim, kada su iz Pressa pozvali direktora TENT-a Petra Kneževića da ga obaveste da to nije jedini njegov direktor koji je primio nadoknadu, Knežević više nije želeo da priča za Press, a nije odgovarao ni na poruke.

Marković nema vremena za Press

Redakcija Pressa juče je poslala zahtev da nam se dostave imena svih direktora koji su dobili naknade za rad u teškim zimskim uslovima. Ovaj zahtev su poslali pres službi EPS-a i direktoru ove kompanije Dragomiru Markoviću. Interesantno da Marković ni juče nije odgovarao na mnogobrojne pozive Pressa. Kontaktirali su i s njegovim kabinetom, gde je sekretarica rekla da je direktor na sastanku i da će mu preneti poruku. Međutim, kada su ponovo pozvali, rečeno im je da je Marković otišao u Vladu Srbije i da nije imao vremena da odgovori na Pressova pitanja.

„Zaštićeni podaci"

Naime, prema saznanjima Pressa, osim Dragana Nešića, „nagradu" je dobila i tehnička direktorka u TE „Morava" Gordana Novaković, i to u iznosu od 28.432 dinara. Novakovićeva juče ceo dan nije bila dostupna za razgovor, a kada su je ipak dobili rekla je da „nikakve izjave ne daje" i uputila ih na službu za odnose sa javnošću TENT-a.

Takođe, EPS je juče odbio da Pressu dostavi spisak svih direktora koji su primili novčanu nadoknadu, uz obrazloženje da su ti podaci zaštićeni zakonom.

- U vezi sa vašim mejlom kojim tražite da vam se dostave lični podaci o zaposlenima, odnosno imena i prezimena direktora, funkcijama koje oni obavljaju, kao i iznosi naknade za rad pod otežanim uslovima, koje su oni dobili, tražene podatke vam ne možemo dostaviti jer su u pitanju podaci o ličnosti zaposlenih zaštićeni zakonom - navodi se u odgovoru EPS-a.

Načelnica sektora za javna preduzeća u Ministarstvu finansija Stanimirka Mijajlović, koja bi trebalo da izvrši kontrolu poslovanja EPS-a, kratko je poručila Pressu da se obrati pres-službi njihovog ministarstva, iz koje nisu dobili odgovore.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...