Ušteda struje i pad proizvodnje

Izvor:   rts.rs

Za dvanaest dana, koliko je bila na snazi odluka o restrikciji, preduzeća su uštedela 13 odsto struje. Istovremeno, smanjena je i proizvodnja, tako da neka preduzeća u Rasinskom okrugu, koja su imala ugovorene poslove, nisu uspela da odgovore na zahteve klijenata.

U 120 preduzeća Rasinskog okruga, od uvođenja restrikcije, potrošnja struje bila je svedena na tehnološki minimum. Privreda je uštedela 13 odsto električne energije, ali preduzeća koja su već imala ugovorene obaveze prema kupcima nisu uspela da održe nivo proizvodnje.

Dejan Debeljaković, tehnički direktor "Rubina" u Kruševcu kaže da je njihova nedeljna proizvodnja od 700.000 do 800.000 jedinica, ali su u prethodnom periodu bili sprečeni da tu proizvodnju ostvare zbog ograničene isporuke struje:

"Umesto šeststo, bilo nam je dozvoljeno da koristimo 60 kilovat sati, što je bilo dovoljno samo za rad kotlarnice i zagrevanje prostorija. Zbog ove situacije nismo proizvodili već smo trošili zalihe. Ove nedelje krenuli smo punom parom. Radićemo pojačano da nadoknadimo propušteno."

U preduzeću "Duropak", kažu da su prihvatili vladinu odluku, ali zato nisu mogli da odgovore na sve zahteve klijenata, pa se već sada postavlja pitanje da li su neke kupce izgubili, jer će ovog meseca proizvodnja biti za 20 odsto manja od planirane. Nadaju se, kažu, da će gubitke nadoknaditi za devet meseci i da će vlasnik, Austrijanac, prilikom polugodišnjeg preseka poslovanja imati razumevanjue za vanrednu situaciju u Srbiji.

Slično je i u "Henkel Merimi" gde su morali da obustave proizvodnju u dve fabrike. Ovog meseca realizacija će biti manja za 25 odsto i teško je nadoknadiva.

U Elektrodistribuciji Kruševac imali su razumevanja za pojedine kolektive i dozvolili im nešto veću potrošnju od tehnološkog minimuma. I pored toga, željeni efekat je postignut.

Direktor Elektrodistribucije Kruševac Dragoljub Raičević kaže da su za 12 dana ušteli pet miliona kilovat časova električne energije:

"Cilj nam je bio da se fabrike ne isključuju totalno, jer bi tada došlo do velikih problema u instalacijama i zamrzavanju. Nekim velikim proizvođačima smo izašli u susret i odobrili više od 10 odsto potrošnje. Najvažnije je da je sve prošlo bez većih problema i da smo sačuvali sistem."

Od ponedeljka, potrošnja struje više nije ograničena, problema u snabdevanju nema, tako da se u preduzećima koja su imala obaveze prema kupcima već proizvodi punom parom, kako bi se ispunile ugovorene obaveze.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...