Novinari u Fukušimi

Izvor:   Hina / AFP / croenergo.eu

Japanska elektroenergetska kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO) u ponedeljak je drugi put ugostila novinare u oštećenoj Fukušimi Daići, potvrdivši hladno gašenje reaktora u toj nuklearnoj centrali s oko 3.000 radnika.

Japanska elektroenergetska kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO) u ponedeljak je drugi put ugostila novinare u oštećenoj Fukušimi Daići, potvrdivši hladno gašenje reaktora u toj nuklearnoj centrali s oko 3.000 radnika.

Novinari u belim kombinezonima, rukavicama i integralnim maskama došli su u nuklearku iz bivšeg sportskog kompleksa na granici zone zabrane pristupa koji je pretvoren u centralu za pripremu radnika.

Primajući novinare na terenu tri nedelje pre prve godišnjice tragedije, direktor Fukušime Daići, Takashi Takahashi, vidno iscrpljen, prvo je uputio izvinjenje zbog štete nanešene stanovnicima.

Uz to je potvrdio da su reaktori hladno ugašeni. To trajno održavanje temperature u rezervoarima ispod 100 stepeni Celzijusa osigurava se stalnim hlađenjem, u skladu sa informacijom koju je vlada objavila u decembru, istakao je.

Problem porasta temperature u 2. reaktoru utvrđen početkom meseca nije bio posledica zagrevanja, već kvara termometra, rekao je.

"Centrala je sada hladno ugašena i činimo sve što je u našoj moći kako bismo evakuisanim stanovnicima omogućili da se vrate kući što pre", kazao je.

"Naša glavni zadatak je da izvučemo gorivo iz reaktora. To je tehnički gledano izuzetno težak problem, ali ćemo ga rešavati korak po korak", dodao je.

Nuklearno gorivo koje nije bilo ohlađeno u satima nakon cunamija, rastopilo se u tri četvrtine oštećenih reaktora. Trebaće najmanje deset godina da bi ono počelo da se vadi ako se pronađu nove tehnike.

Iskorišćeno gorivo u deaktivacijskom bazenu 4. reaktora trebalo bi da počne da se vadi za dve godine.

Uslovi u centrali su se poboljšali, ali je radno vreme još ograničeno na dva do tri sata na dan, rekao je rukovodioc ekipe građevinske kompanije Kajima Kensetsu.

Za zatvaranje te centrale trebaće stalno osoblje i oko 40 godina rada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...