Inspektori UN ponovo u Iranu

Izvor:   Vesti Glasa Amerike

Viši nuklearni inspektori Ujedinjenih nacija stigli su u ponedeljak u Teheran radi dvodnevnih razgovora o iranskom nuklearnom programu, što je druga poseta predstavnika UN u protekle tri nedelje.

Viši nuklearni inspektori Ujedinjenih nacija stigli su u ponedeljak u Teheran radi dvodnevnih razgovora o iranskom nuklearnom programu, što je druga poseta predstavnika UN u protekle tri nedelje.

Delegaciju IAEA predvodi glavni nuklearni inspektor Herman Nakerts, koji je u Beču, uoči posete Iranu, rekao da inspektori žele da vide „konkretne rezultate“.

„Nadamo se da ćemo imati dva dobro usmerena dana u Tejeranu. To je svakako duh sa kojim krećemo na put. Što je još važnije, nadamo se da ćemo postići konkretne rezultate. A najviši prioritet je analiza „moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa“. On je dodao da će za napredak biti potrebno vreme.

Inspektori UN žele daIranobjasni zaključke jednog nedavnog izveštaja IAEA u kome se navode dokazi o tome daIranradi na razvoju nuklearnog oružja.Irantvrdi da se taj izveštaj zasniva na izmišljotinama.

Izrael smatra da bi nuklearno naoružaniIranugrožavao opstanak te zemlje i zagovara preduzimanje vojne akcije kako bi se to sprečilo. Američki zvaničnici, međutim, smatraju da bi izraelski napad na iranske nuklearne instalacije u ovom trenutku bio preuranjen.

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi izjvio je juče da Teheran želi da obnovi razgovore sa šest vodećih sila sveta o nuklearnom sporu na način koji bi išao u prilog obeju strana.

„Mi tragamo za mehanizmom kojim bi se prevazišao nuklearni problem, i koji bi predstavljao uspeh za obe strane u sporu. Razumemo potrebu druge strane za nalaženjem časnog rešenja i spremni smo da pripremimo put za ispravan izlazak iz sadašnje situacije.“

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačka, nisu vodili razgovore sa Iranom od sastanka u januaru, 2011. koji je okončan bez ikakvog rezultata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...