Bugarska obnavlja izvoz struje

Izvor:   capital.ba

Bugarska će obnoviti izvoz električne energije od utorka, 21. februara, najavio je u nedelju direktor Nacionalne električne kompanije Mihail Andonov.

Bugarska će obnoviti izvoz električne energije od utorka, 21. februara, najavio je u nedelju direktor Nacionalne električne kompanije Mihail Andonov.

On je dodao da se izvoz obnavlja na osnovu naredbe koju je potpisao ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov.

Bugarska je izvoz električne energije obustavila pre deset dana zbog nemogućnosti da garantuje pokrivanje domaće potrošnje zbog ogromnih snežnih padavina i rekordno niske temperature.

Bugarska je najveći izvoznik električne energije na Balkanu i podmiruje od 40 do 50 odsto potreba u regionu.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je u prošloj godini izvezla 10,5 milijardi kilovatčasova struje. U proseku, u susedne zemlje Grčku, Srbiju, Makedoniju i Tursku izvozi 1.000 megavata na čas.

Bugarska je u prošloj godini povećala proizvodnju električne energije za 7,5 procenata u odnosu na 2010. godinu, a u ukupnoj proizvodnji termolektrane učestvuju sa 43 odsto, hidroelektrane sa 12 procenata, nukleraka “Kozloduj” sa 33 odsto, a ostatak nadopunjuju obnovljivi izvori, uglavnom vetrogeneratori.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...