MANS traži od EPCG da objavi dokumenta

Izvor:   Portal Analitika

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poziva Elektroprivredu Crne Gore da na svom sajtu objavi sve ugovore o uvozu i izvozu struje, kao i kompletna prateća dokumenta, od poziva za javnu nabavku, tenderske dokumentacije svih ponuđača, zapisnika i odluka komisije, ali i svih aneksa ugovora i računa o izvršenim uplatama

MANS je pozvala Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da objavi po kojoj ceni uvozi struju od energetske kompanije EFT i firmi sa kojima su povezani Vuk Hamović i Vojin Lazarević, a po kojima je ona prodavala struju tim kompanijama, prenosi Mina biznis.

EPCG je ranije odbacila navode Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da na vreme nije obezbedila dovoljne količine električne energije i pozvala tu nevladinu organizaciju da personalizuje optužbe o korupciji, „ugradnji“ i organizovanom kriminalu.

“Umesto da objašnjava koliko EFT Hamovića učestvuje u ukupnom procentu uvoza struje u Crnoj Gori, pozivamo EPCG da objavi dokumentovane podatke koji će pokazati po kojoj ceni uvozi struju i od EFT-a i od kompanija sa kojima su povezani Hamović i Lazarević, poznati trgovci strujom, a po kojima je ona prodavala struju tim istim kompanijama”, kaže se u reagovanju MANS-a.

U toj nevladinoj organizaciji tvrde da te podatke EPCG proglašava tajnom i odbija da ih dostavi na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iako je kompanija koja je u većinskom vlasništvu države, odnosno građana.

“Umesto što poziva MANS da iza zatvorenih vrata čita na stotine stranica dokumenata o trgovini električnom energijom, EPCG treba da na svom sajtu objavi sve ugovore o uvozu i izvozu struje. I ne samo njih, već i kompletna prateća dokumenta, od poziva za javnu nabavku, tenderske dokumentacije svih ponuđača, zapisnika i odluka komisije, ali i svih aneksa ugovora i računa o izvršenim uplatama”, smatraju u MANS-u.

Oni su ocenili da samo na taj način javnost može saznati po kojim cenama EPCG nabavlja električnu energiju, koliko poštuje tenderske procedure i ko se sve ugrađuje u naše račune.

EPCG, smatraju u MANS-u, ne treba da računa na kratko pamćenje građana i uverava ih da oni ne plaćaju vanredne uvoze struje, pošto je upravo to navodila kao razlog za januarsko povećanje.

U MANS-u tvrde da je pre nekoliko meseci, EPCG od Regulatorne agencije za energetiku zbog “teške energetske situacije” koja je primorala na uvoz skuplje struje tražila izmenu regulatornog prihoda, pa su od januara zbog toga ukupni računi veći za 6,8 odsto, a očekuju se i nova poskupljenja.

"MANS-ova tužba radi poništenja ove odluke RAE je pred Upravnim sudom i na javnoj raspravi ćemo dokazati da je i ovo povećanje paušalno utvrđeno i na štetu građana, a u korist energetske kompanije, kao i nekoliko prethodnih", kaže se u saopštenju MANS-a.

Oni navode da se kod vanrednih uvoza struje EPCG se uvek pravda “teškom energetskom situacijom” i vremenskim uslovima, iako tome najviše doprinose pogrešne procene menadžmenta.

U MANS-u ukazuju da je početkom prošle godine, da bi zaradila, EPCG prodala deo uvezene struje, pa kasnije nije imala dovoljno rezervi i morala je da je ponovo kupuje po paprenim cenama.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da se ista situacija i sada dešava, jer uprava za 2012. godinu nije obezbedila dovoljne količine električne energije na duži rok, zbog čega je sada na dnevnom ili nedeljnom nivou kupuje po izuzetno visokim cenama.

U MANS-u tvrde da je EPCG na vreme kupovala električnu energiju po ceni od 50 evra po megavatu, ovih dana je ne bi uvozila po ceni i do 150 evra po megavatu.

"Bilo bi dobro da se obistini najava EPCG da makar ovog puta nećemo morati da platimo milione za profite trgovaca strujom i razne ugradnje i verujemo da bi to pokazalo da se i ta kompanija počela plašiti opravdanog nezadovoljstva građana", smatraju u MANS-u.

Oni ocenjuju da će cenu takvog nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja menadžmenta EPCG građani već plaćaju kroz svoje račune sa najskupljom strujom u regionu i znatno skuplje nego što je prodaje istim tim energetskim lobijima kada izvozi viškove.

"Treba li napominjati da smo godinama plaćali krađu struje, da je Ustavni sud to ocenio suprotnim Ustavu, a da i dan danas plaćamo izuzetno visoke gubitke u prenosu i distribuciji", ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da je iako je strateški partner doveden isključivo da bi njegov kapital bio uložen u modernizaciju energetske kompanije, unapređenje infrastrukture i smanjenje gubitaka, od tog novca koristi imala samo Prva banka, koja ga i danas okreće.

"Međutim, da li su famozne stavke “gubici” posledica neulaganja u infrastrukturu jer se novac drži u Prvoj banci ili krađe, građane ne bi trebalo da interesuje, a kamoli da ih svakog meseca plaćaju na računima za struju", navode u MANS-u.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...