Neophodno ubrzanje gradnje bloka 3 u TE „Kostolac“

Autor:   BM

Gradnja novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ jedan je od najvažnijih projekata za energetski sistem i „Elektroprivredu Srbije“ zbog čega je sporost u realizaciji nedopustiva i radovi moraju da se ubrzaju, ocenili su Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS posle obilaska ovog najvećeg gradilišta u oblasti energetike.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović je posle jučerašnjeg obilaska radova u Termoelektrani „Kostolac B“, blok 3 istakla da je u pitanju projekat od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije, ali i da se veoma kasni sa završetkom radova, zbog čega će se zajedno sa EPS-om i kineskom kompanijom CMEC, kao izvođačem, razgovarati o ubrzanju projekta.

“Za nas je neprihvatljiv predlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine, iz iskustva na projektu u prethodnom ministarstvu znam da je moguće stvari pokrenuti brže. I ovde sam danas da izvođaču pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije, navodeći da će resorno ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku vrstu pomoći. Prema njenim rečima, imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme i učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi se ovaj blok završio ranije.

Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo sa radom tokom pandemije, ovde nedostaju ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok jer su EPS-u potrebne nove investicije i projekti, zaključila je Mihajlović.

TE Kostolac 3
Kostolac, 24.12.2020 - ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je sa direktorom „Elektroprivrede Srbije“ Miloradom Grčićem gradilište u Termoelektrani „Kostolac B“, blok 3 (Izvor: FoNet/Kabinet)

V.d. Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Važno je da se što pre završi i bude na mreži. Ugovor za projekat je po principu klјuč u ruke. Srećan sam zbog pomoći koju ćemo imati od Ministarstva, jer ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a i stabilnosti snabdevanja električnom energijom. Siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, većim angažovanjem i većim prilivom radnika iz Kine uspeti da ubrzamo radove i i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu”, rekao je Grčić.

Novi blok „Kostolac B3“ snage 350 MW, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije.

Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,2 milijarde kWh. Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEC (China Machinery and Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze. Ugovor za drugu fazu, koja obuhvata gradnju bloka i povećanje proizvodnje kopa potpisan je 2013. godine.

Izvor: Vlada Srbije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...