U Srbiji viša cena električne energije od 1. februara

Autor:   BM

Električna energija u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine za 3,4 odsto u odnosu na postojeću cenu. Na zahtev energetskog subjekta JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, objavljeno je na sajtu Agencije. (foto: Pixabay)

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, utvrđena je, kako se navodi, "na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto".

"Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. februara 2021. godine, najavila je Agencija, navodeći da je "i nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope".

Prethodno poskupljenje električne energije je stupilo na snagu 1. decembra 2019. godine. Tada je za kategoriju domaćinstava cena uvećana za 3,9 odsto, dok su cene električne energije za industriju takođe ostale nepromenjene.

To je račune za prosečnu mesečnu potrošnju od 300 do 450 kilovat-sati struje uvećalo za 100 do 150 dinara.

Za manje od mesec dana od tog prošlogodišnjeg poskupljenja, na predlog Međunarodnog monetarnog fonda stigla je najava o još jednom koje je trebalo da stupi na snagu sredinom ove godine, što se nije dogodilo. 

Međutim, u svom trećem revizionom izveštaju, MMF je tada ocenio da je povećanje cene električne energije prvog dana decembra bio prvi korak u dobrom pravcu i da je cenu energije potrebno ponovo povećati, kako bi Elektroprivreda Srbije postala akcionarsko društvo i postigla uspešnu finansijsku konsolidaciju. 

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...