GEN-I: Električna energija bez fosilnih goriva

Autor:   BM

Slovenačka energetska kompanija GEN-I će od januara početi da snabdeva potrošače isključivo električnom energijom iz ekološko prihvatljivih izvora koji ne sadrže ugljen-dioksid. Ovaj pionirski poduhvat GEN-I, koja je i naveći dobavljač u Sloveniji, trebalo bi da dovede do smanjenja emisije uglen-dioksida za 1,65 miliona tona, u poređenju sa 2019. godinom. (foto, Pixabay)

Klimatska kriza je najveći izazov čovečanstva. Ako želimo da zaštitimo našu planetu i obezbedimo generacijama da dođu do najzdravijeg mogućeg života, moramo odmah preduzeti mere. Slovenačka kompanija “GEN-I” preduzima korake koji idu u tom pravcu, i prva je kompanija koja će, počev od januara iduće godine, slovenačko tržište snabdevati samo električnom energijom bez štetnih emisija ugljen-dioksida, koja se ne dobija sagorevanjem fosilnih goriva. 

“Kako svim našim kupcima isporučujemo električnu energiju bez ugljen-dioksida, smanjićemo njihov ugljenični otisak za 1,65 miliona ugljen-dioksida godišnje u odnosu na 2019. godinu," navodi se na sajtu kompanije. 

Prema javno dostupnim podacima, godišnji otisak ugljenika u prosečnom domaćinstvu je oko 6 tona ugljen-dioksida. Ponuda “GEN-I” trebalo bi da dovede do toga da kod 40 odsto svih slovenačkih domaćinstava  emisija ugljen-dikosida u proseku smanji za 2,5 tone godišnje.

“GEN-I” takođe planira da u 2021. godini snabdeva svoje kupce u sektoru domaćinstva, kao i korisnike iz poslovnog sektora sa više od 3.150 miliona kilovat-sati električne energije.

U susednoj Hrvatskoj grupa “GEN-I” je već plasirala solarne elektrane za poslovne korisnike, koje trenutno imaju kapacitet od 700 kilovat-sati. Planiraju dalje širenje u segmentu solarnih elektrana poslovnim korisnicima, kao i pokretanje projekta neintegrisanih solarnih elektrana u Sloveniji, objavila je kompanija.

Predstavljajući inicijativu na konferenciji za novinare, krajem prošle nedelje, predsednik Upravnog odbora kompanije “Gen-I” Robert Golob je rekao da će kupci sami moći da biraju izvor energije bez ugljen-dioksida.

„Uveren sam da je sunčeva energija najčistiji izbor za budućnost. Tako ćemo kupcima prvi put omogućiti da električnu energiju dobiju u potpunosti proizvedenu iz solarne energije,“ rekao je Golob.

Prema njegovoj oceni, kompanija ima odgovornost da kao najveći dobavljač u slovenačkom energetskom sektoru, bude primer drugima i da ne treba čekati do 2050. godine kako bi se postigla ugljenična neutralnost.

Kroz svoje akcije, GEN-I jača svoju poziciju iz godine u godinu kao najpouzdaniji brend i najbolji izbor među dobavljačima električne energije.

U slovenačkoj kompaniji još navode da su ovog proleća snizili cene električne energije za sva domaćinstva.

Takođe, po prvi put, svim kupcima električne energije omogućeno je da odaberu izvor energije bez ugljen-dioksida koji im najviše odgovara. Taj izbor se odnosi na solarnu i nukleranu energiju, kao izvore, ali će uskoro biti proširen i na električnu energiju iz hidro potencijala.

U “GEN-I” veruju da su nuklearna energija i obnovljivi izvori prirodni saveznici u tranziciji ka društvu bez ugljen-dioksida. “Verujemo u moć povezivanja svih izvora i tehnologija bez ugljenika sa jednim zajedničkim ciljem: postizanje klimatske neutralnosti Slovenije u najkraćem mogućem roku," navodi se na sajtu kompanije.

GEN-I grupa je već vodeći promoter zelene transformacije u Sloveniji. Ova kompanija je do danas, u Sloveniji postavila više od 2.000 solarnih elektrana za samostalno snabdevanje. 

Pored toga što je više više od decenije vodeći kupac energije iz raznolikih obnovljivih izvora, “GEN-I” je i je prva kompanija u Sloveniji koja je izdala zelene obveznice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...