Kina: Prvi nuklearni reaktor domaće proizvodnje

Autor:   BM

Kina je pokrenula prvi nuklearni reaktor domaće proizvodnje “Hualong”, što je značajan korak u nastojanjima Pekinga da postane manje zavistan od zapadne tehnologije. Reaktor je u petak priključen na elektrodistributivnu mrežu i prema navodima Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC), može godišnje da proizvede oko 10 milijardi kilovat-sati struje, ali i da smanji emisiju ugljenika za 8,16 miliona tona. (foto, CGTN)

Prvo nuklearno postrojenje u Kini koje koristi tehnologiju "hualong one", domaći reaktor treće generacije, u petak je uspešno povezan sa mrežom u provinciji Fujian u jugoistočnoj Kini, prenose agencije.

"Svi njeni tehnički pokazatelji zadovoljili su dizajnirane standarde, a energetska jedinica dobro radi", rekao je generalni direktor nuklearne elektrane Fuqing Zhao Hao.

Ocenio je i da će ovo dostignuće doprineti značajnom poboljšanju konkurentnosti kineske nuklearne industrije, što je od velikog značaja za plan energetskog restrukturiranja zemlje i težnju ka nisko-ugljeničnom razvoju.

Novo nukelarno postrojenje će proći različita ispitivanja, uključujući neprekidni rad pune snage, pre nego što započne komercijalne operacije kasnije ove godine.

U saopštenju CNNC, se navodi da je pokretanjem nuklearnog reaktora Kina srušila i “monopol strane tehnologije u nuklearnim pitanjima”.

Navodi se takođe da su kineske nuklearne elektrane u 2019. obezbeđivale samo oko pet odsto neophodne električne energije, ali se taj udeo mora povećati da bi Kina ispunila svoj cilj i postala karbonski neutralna do 2060. godine. Karbonska neutralnost znači da je postignuta ravnoteža emisija gasova staklene bašte i njihovog izvlačenja iz atmosfere.

Smanjenje zavisnosti od zapadnih tehnologija u strateškim sektorima, kakav je i nuklearna energija, jedan je od ključnih ciljeva kineske strategije definisane planom “Napravljeno u Kini 2025”.

Zbog toga su kineske firme dobile milijarde državne pomoći, što je politika koja smeta kineskim trgovinskim partnerima i bila je jedan od povoda za trgovinski rat sa SAD. Rad na razvoju reaktora Hualong Jedan počeo je 2015, a trenutno se u zemlji i inostranstvu gradi još šest reaktora, navela je CNNC.

Kina ima 47 nuklearnih elektrana ukupnog kapaciteta 48,75 miliona kilovata, što je stavlja na treće mesto u svetu, iza SAD i Francuske.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...