Severna Makedonija: Da li prekid proizvodnje hidroelektrana diže cene električne energije?

Izvor:   BM/Faktor.mk

Odluka makedonske Vlade da se zaustavi proizvodnja električne energije u hidroelektranama, zbog smanjenog nivoa vode u prirodnim i veštačkim jezerima, a zbog čega će biti neophodan uvoz električne energije, otvorila je pitanje da li će doći do povećanja računa za potrošače. (foto, reka Treska, Macedonia-timeless.com)

Državna kompanija Elektrane Severne Makedonije, ESM, saopštila je za TV Sitel da je još uvek rano da se govori o formiraju nove cene, kao i da do kraja godine važi postojeći šestomesečni ugovor između ESM-a i Univerzalnog snabdevača.

U ESM kažu da će cena električne energije za prva tri meseca sledeće godine biti poznata do sredine decembra.

“Do 31. decembra 2020. godine na snazi je šestomesečni ugovor sa univerzalnim snabdevačem, a električnu energiju će EAM isporučivati po ceni koju je ESM dao na tenderu koji je objavio”, navodi se u saopštenju.

Berzanske cene električne energije za prvi kvartal 2021. biće poznate 15. decembra 2020. godine, a zatim i za drugi kvartal. Tada će se izvršiti kalkulacije za cenu koju će ESM ponuditi na tenderu za izbor univerzalnog snabdevača električnom energijom za period januar – jun 2021. godine, navodi ESM.

Regulatorna komisija za energetiku uverava da neće dozvoliti novo poskupljenje električne energije.

U avgustu ove godine cena električne energije uvećana je za 7,4 odsto, uz obrazloženje da su državne energetske kompanije zbog pandemije zabeležile pad prihoda.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...