EPCG: Na poslovanje kompanije uticali pandemija, loša hidrološka situacija i manja distributivna potrošnja

Izvor:   EPCG

Poslovni prihodi EPCG u prvih devet meseci 2020. godine iznosili su 218,74 miliona evra, što je za 24,2 miliona evra manje u odnosu na isti period prošle godine dok su poslovni rashodi iznosili 220 miliona evra, što je manje u odnosu na 2019. godinu za 8,5 miliona evra. (foto, EPCG)

Tokom devet meseci 2020. godine, a kao posledica pandemije Covid-19, EPCG je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova. Novi koronavirus usporio je ekonomiju i negativno uticao na energetski sektor gde je došlo do pada potrošnje električne energije i nestabilnosti berzanskog trgovanjam, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Na rezultate poslovanja uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvih devet meseci. Naime, deficit pаdаvinа značajno je uticao na poslovni rezultat Kompanije. I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, jedan od glavnih faktora lošijeg rezultata u odnosu na prethodnu godinu jeste manja proizvodnja usled lošije hidrologije. HE „Perućica” je u prvih devet meseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 347.048 MWh, što je 33% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda 2019. godine. HE „Piva” je u prvih devet meseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 449.176 MWh, što je 16% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine.

U prvih devet meseci 2020. godine kompanija je ostvarila manje prihode od prodaje električne energije distributivnim potrošačima. Naime, u prvih devet meseci 2020. godine, distributivna potrošnja je iznosila 1.628 GWh, 9% manje u odnosu na isti period 2019. godine što je doprinelo manjim prihodima za 14,16 miliona evra.

Dodatni trošak u odnosu na isti period prethodne godine EPCG je imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou. U prvih devet meseci EPCG je imala dodatni trošak u odnosu na prethodnu godinu po osnovu emisionih kredita CO2 kao i uvećane troškove akcize na ugalj u iznosu većem od 8 miliona evra.

Poslovni prihodi EPCG su, u navedenom periodu, realizovani u iznosu od 218,74 miliona evra, što je za 24,2 miliona evra manje u odnosu na isti period prošle godine dok su poslovni rashodi iznosili 220 miliona evra, što je manje u odnosu na 2019. godinu za 8,5 miliona evra.

I pored očekivanih rezultata, EPCG je kao društveno odgovorna kompanija, a usled negativnog uticaja pandemije u ovom periodu, dodatno subvencionisala skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, u iznosu od 1,55 miliona evra.

Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova investicioni ciklus Kompanije sprovodi se za sada nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdevanje svih kupaca u Crnoj Gori.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...