Republika Srpska: Kvalitetnija mreža za desetine hiljada kupaca

Izvor:   Elektrokrajina

Banjalučka „Elektrokrajina “je izgradila više od 270 kilometara nove elektrodistributivne mreže u okviru velikog projekta rekonstrukcije koji je započeo sredinom prošle godine, sa čime je više desetina hiljada potrošača dobilo daleko kvalitetnije snabdevanje električnom energijom. (foto, Bosnapress)

U sklopu projekta koji se odvija na području svih radnih jedinica preduzeća postavljeno je 5.000 novih betonskih stubova na srednjenaponskoj i niskonaponskoj mreži. Za potrebe rekonstrukcije „Elektrokrajina“je do sada uložila više od dva i po miliona evra  (pet miliona KM) iz povoljne kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je iz „Elektrokrajine”.

Ovaj višegodišnji investicioni ciklus, vredan oko 15 miliona evra (30 miliona KM), u drugoj fazi predviđa izmeštanje mernih mesta iz objekata potrošnje i ugradnju 25.000 digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje, što će uveliko povećati efikasnost obračuna i naplate električne energije i značajno smanjiti distributivne gubitke preduzeća.

Pored toga, „Elektrokrajina “je u prvih devet meseci ove godine iz vlastitih sredstava uložila više od 5 miliona evra u izgradnju i sanaciju elektromreže i trafo-stanica što je dovelo do stabilnije i pouzdanije isporuke električne energije.

Preduzeće se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u sklopu čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdevanja kupaca i postati isključivo operator distributivnog sistema.

„Elektrokrajina“je u dosadašnjem procesu reorganizacije već ostala bez 2.500 najvećih kupaca čije snabdevanje je preuzela nadležna direkcija „Elektroprivrede RS“ u Trebinju, što je presudno uticalo na smanjenje devetomesečnih poslovnih prihoda preduzeća za više od 25 odsto, odnosno za 21,3 miliona evra, u odnosu na isti period prošle godine.

Prilagođavanje novoj organizaciji dovelo je do neophodne optimizacije broja zaposlenih prilikom čega je „Elektrokrajinu“ove godine, dobrovoljno uz utvrđene stimulativne otpremine, napustilo 422 radnika, te je preduzeće zaključno sa krajem septembra imalo 1.445 zaposlenih.

„Elektrokrajina “je za potrebe stimulativnih otpremina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika sa pripadajućim porezom isplatila 8,3 miliona evra, što je uticalo na povećanje poslovnih rashoda po tom osnovu, s tim da će se u predstojećem periodu osetiti značajni pozitivni efekti smanjenja ukupnih troškova na isplate plata i ostala primanja zaposlenih.

Pomenute okolnosti gubitka najvećih kupaca i isplata odlazećih radnika, uz generalno nešto manju potrošnju električne energije zbog pandemije korona virusa, uticale su da „Elektrokrajina“ prvih devet meseci 2020. završi sa gubitkom u iznosu od skoro 12 miliona evra.

Uprkos svim izazovima, „Elektrokrajina “je u obračunskom periodu uspela da smanji ukupna kratkoročna potraživanja i plasmane za skoro 5,6 miliona evra, odnosno za 13,7 odsto.

Pored toga, preduzeće je u tekućoj godini unapredilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate uz redovnu isplatu svih primanja zaposlenih.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...