BiH: Cene struje i gasa među najnižima u Evropi

Izvor:   Nezavisne novine

Cena električne energije za domaćinstva u Bosni i Hercegovini je više od tri puta niža od prosečne cene za domaćinstva u Evropskoj uniji, a i cene gasa su među najnižima u Evropi, pokazuje najnoviji izveštaj Agencije EU za energetske regulatore. (foto, Jugmedia)

Prosečna cena električne energije u BiH za domaćinstva je 6,6 evrocenti, dok je prosek u EU, prema ovim podacima, u prošloj godini iznosio 21,6 evrocenti i veći je za 3,7 odsto u odnosu na godinu ranije, saznaju Nezavisne novine.

U evropskim zemljama koje nisu deo EU najvišu cenu električne energije za domaćinstva plaćaju Crnogorci, odnosno 10,32 evrocenti, dok su najniže cene u Srbiji i BiH. Cena električne energije u Ukrajini je 7,66 evrocenti, što je više nego u BiH. Iako taj podatak nije naveden u samom izveštaju, može se logički zaključiti da su cene električne energije u BiH i Srbiji najniže u Evropi.

I ako se u medijima u BiH proteklih godina moglo često pročitati da su cene gasa u BiH najviše u Evropi, prema podacima iz ovog izveštaja, to je daleko od istine.

Prema tim podacima, cene gasa u BiH za domaćinstva su od 2013. godine u relativno postojanom padu. Te 2013. godine cena gasa u BiH za domaćinstva je iznosila 5,2 evrocenta po kilovat-času i naredne dve godine je blago padala. Međutim, 2016. godine cena je naglo pala na 3,1 evrocent po kilovat-času, da bi se prošle godine neznatno povećala na 3,2 evrocenta po kilovat-času.

Najvišu cenu gasa u EU plaćaju domaćinstva u Nemačkoj i Danskoj, 29,8 evrocenti po kilovat-času. Najniže cene gasa u EU plaćaju bugarska domaćinstva, i to 9,8 evrocenti po kilovat-času. Cene za industriju su nešto više od cena u domaćinstvima širom Evrope, ali odražavaju slične trendove.

Što se tiče evropskih zemalja van EU, najskuplji gas plaćaju Makedonci, čija su domaćinstva prošle godine morala izbrojati šest evrocenti po kilovat-času, ili dvostruko više nego u BiH. Cene u Srbiji su približne cenama u BiH, dok povoljnije gas plaćaju domaćinstva u Gruziji, odnosno 1,35 evrocenti, i u Ukrajini, oko 2,8 evrocenti.

Iz ovih podataka proističe da činjenica da Srbija i BiH nemaju diversifikovano snabdevanje gasom ne utiče na povećanje cene gasa, s obzirom na to da Rusija ima monopol na ovom tržištu. Istina, tržište BiH je veoma malo i pitanje je kako će se kretati cena ako se izgradi gasna infrastruktura za šire snabdevanje stanovništva i industrije.

Ipak, jedna od obaveza BiH na putu ka EU je diversifikacija snabdevanja gasom, odnosno sprečavanje da jedan dobavljač, u našem slučaju Rusija, ima monopol nad tržištem. Diversifikaciju snabdevanja gasom žele i SAD, a prvi konkretan korak ka tom cilju je potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu o obavezivanju diversifikacije snabdevanja gasom.

Što se tiče cena gasa i električne energije, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže za Nezavisne novine da se u BiH za struju ne plaćaju posebni porezi, odnosno akcize, ali da bi se to možda moglo promeniti.

“BiH će u procesu usklađivanja propisa morati da menja i Zakon o akcizama, ali u postojećem Zakonu o akcizama u BiH koji je u primeni trenutno se ne plaća akciza na električnu energiju. Nacrt novog Zakona o akcizama je kod Upravnog odbora UIO BiH”, kaže Kovačević.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH je nešto ranije rečeno da nemaju informacije da bi u novom Zakonu o akcizama moglo doći do uvođenja akciza na struju.

Što se tiče gasa, Kovačević kaže da se takođe ne plaća akciza, ali da se pored poreza na dodatu vrednost plaćaju dve putarine, i to 0,15 maraka po litri i 0,25 maraka po litri ako se gas koristi kao pogonsko gorivo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...