CGES: Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona evra

Izvor:   BM/Agencije

Crnogorski elektroprenosni sistem za devet meseci je ostvario prihode u iznosu od 37.306.530 evra, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kada je u pitanju podmorski energetski kabl, ukupni prihodi od tog projekta su premašili iznos od sedam miliona evra. (foto, rtcg.me)

Crnogorski elektroprenosni sistem za devet meseci je ostvario prihode u iznosu od 37.306.530 evra, što je za oko 20 odsto (6,3 miliona evra) više nego u istom periodu prošle godine, pišu Dnevne novine.

Kada je u pitanju podmorski energetski kabl, samo od alokacije prekograničnih kapaciteta, CGES je prihodovao 3,8 miliona evra, dok su ukupni prihodi od tog projekta premašili sedam miliona evra od početka godine.

U jeku pandemije korona virusa, CGES je uspeo da smanji rashode i to za 1,4 miliona evra. Ukupni rashodi, za period 1. januar 30. septembar, iznosili su 26.510.622 evra.

Neto rezultat kompanije, za devet meseci, iznosio je 9,8 miliona evra i veći je za sedam miliona u odnosu na isti period prošle godine.

“Povećanje rezultata poslovanja u odnosu na prethodnu godinu rezultat je najvećim delom značajno većih prihoda i to, pre svega, prihoda od alokacije prekograničnih kapaciteta i naknade za pokrivanje dozvoljenih gubitaka u prenosu”, navodi se u izveštaju kompanije.

Po osnovu komercijalne upotrebe podmorskog kabla prema Italiji, koja je počela 28. decembra prošle godine, kompanija je za devet meseci 2020. godine ostvarila prihod od alokacije prekograničnih kapaciteta u iznosu od 3,8 miliona evra što je u značajnoj meri imalo efekat na finansijske izveštaje.

“Pored direktnog prihoda na granici sa Italijom, puštanje u rad podmorskog kabla posledično je uticalo i na veliko interesovanje za dodelu prekograničnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore što je uticalo i na značajno veće ukupne prihoda po ovom osnovu u odnosu na planirane vrednosti”, objasnili su u CGES-u.

Potencijalni rizik, navode u CGES-u je moguće odlaganje naplate jednog dela potraživanaja u 2020. godini usled novonastale epedimiološke situacije vezane za korona virus.

Imajući u vidu da je CGES regulisani subjekat, čiji je najveći deo prihoda zagarantovan Odlukom Regulatorne agencije za energetiku, koji se jednim delom bazira na tarifama prema proizvođačima električne energije, a drugim delom na tarifama prema ostalim korisnicima (korisnicima distributivnog sistema prevashodno), sami nivo ovih prihoda može varirati usled drugačijeg nivoa proizvodnje i konzuma ali ne u meri da se značajnije odrazi na poslovanje.

“Tome u prilog ide i činjenica da je konzum u distributivnoj mreži u martu mesecu na nivou planiranog. Svakako, na osnovu sprovedene analize o uticaju navedenog događaja na poslovanje kompanije, i razvoja više scenarija vezanih za naplatu potraživanja prema ključnim korisnicima sistema, utvrđeno je da odlaganje naplate jednog dela potraživanja ne bi ugrozilo likvidnost i kontinuitet poslovanja CGES-a u tekućoj godini”, objasnili su u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Vrednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore podmorskim energetskim kablom iznosi oko milijardu evra, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona evra.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dela 433 kilometra.

U okviru projekta, CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona i dalekovod od Lastve do Pljevalja vredan 67,5 miliona evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...