Mihajlović: Najava reformi u energetskom sektoru

Izvor:   Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je tokom razgovora sa rukovodstvom “Elektroprivrede Srbije” najavila izmene nekoliko važnih zakona, pre svega Zakona o energetici, Zakona o efikasnom korišćenju energije i Zakona o rudarstvu, kao i izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije. Reforme u energetskom sektoru, bile su takođe tema razgovora resorne ministarke i predstavnika Kancelarije Svetske banke u Srbiji. (foto, Vlada Srbije)

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u utorak sa generalnim direktorom „Elektroprivrede Srbije“ Miloradom Grčićem, direktorom ODS „EPS distribucija“ Bojanom Atlagićem i njihovim timovima o saradnji Ministarstva sa ovim javnim preduzećima, navodi se na sajtu Vlade.

Mihajlović je najavila da će Ministarstvo pokrenuti izmenu nekoliko važnih zakona, pre svega Zakona o energetici, Zakona o efikasnom korišćenju energije i Zakona o rudarstvu, kao i izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije.

„Želim da vam poručim da je ovo ministarstvo otvoreno i tu za vas. Planiramo da sve što se radi učinimo najboljim mogućim, tu smo da budemo podrška, ne opstrukcija, i očekujem isto i sa vaše strane. Jedno ste od najvažnijih preduzeća u zemlji, ali može i mora da se radi bolje“, naglasila je ministarka.

Grčić je upoznao potpredsednicu Vlade sa poslovanjem EPS-a, kao i sa projektima koji se trenutno realizuju, pre svega izgradnjom postrojenja TE „Kostolac“, modernizacijom sistema TENT A i projektom adaptacije brodske prevodnice u sastavu HE „Đerdap 2“.

Atlagić je govorio o stanju i održavanju mreža, mrežarinama, postojećim ulaganjima i planovima za naredni period.

Tokom sastanka bilo je reči i o kvalitetu električne energije i načinima da se isporuka poboljša, kao i o tome da se izgradnjom i održavanjem mreže, novim trafo-stanicama i dalekovodima unapređuje kvalitet električne energije.

Mihajlović, Ndegva
Beograd, 10.11.2020. - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom (foto, FoNet/Kabinet)

Resorna ministarka se u utorak sastala i sa predstavnicima Svetske banke u Srbiji. Okosnica razgovora sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom bila je nastavak saradnje, posebno u oblasti reformi, zelene ekonomije i energetske efikasnosti, piše na sajtu Vlade Srbije.

Mihajlović je prenela da je na sastanku bilo reči o nekoliko važnih strateških pravaca, poput zelene ekonomije i zelene energetike, jer, kako je istakla ministarka “iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom”.

Mihajlović je takoće ukazala na to da je i racionalna upotreba energije odnosno energetska efikasnost bila tema sastanka i da će se na unapređenjima u toj oblasti raditi sa Svetskom bankom.

Reforma i stvaranje energetskog i rudarskog sektora pogodnim prostorom za investiranje je prema rečima Mihajlović bila posebno delegirana tema resornog ministarstva.

“Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako ćemo raditi na uvođenju e-energetike i e-rudarstva, da sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekte učinimo digitalizovanim i elektronski dostupnim”, istakla je resorna ministarka.

U pitanju je ozbiljna reforma koja zahteva izmenu mnogih zakona u ovom sektoru, navela je Mihajlović i iskazala zahvalnost Svetskoj banci, koja je svih ovih godina pružala podršku i u predhodnom ministarstvu gde su urađene velike stvari, od reformi građevinskih dozvola, železnice, do velikih infrastrukturnih projekata.

“Sigurna sam u to da ćemo kroz buduću saradnju učiniti da energetika, kao bazičan sektor u Srbiji, donese ogromne rezultate i veliki doprinos rastu BDP-a”, zaključila je Mihajlović.

Ndegva je preneo da je na sastanku bilo reči o reformama u ovom sektoru, što će doprineti razvoju zemlje, o novim mogućnostima u sektoru rudarstva, kao što je litijum, ali i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji.

Ndegva je poručio da će u saradnji sa drugim partnerima, Kancelarija Svetske Banke nastaviti da podržava Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...