ČEZ i Rols-Rojs razvijaju male nuklearne reaktore

M.L.

U Češkoj, koja ima dve velike nuklearne centrale, kao optimalno rešenje za budućnost, usvojena je gradnja manjih modularnih reaktora
(ilustacija, NE Dukovani u Češkoj, počela je sa radom 1985. godine)

Češka energetska kompanija ČEZ, čiji je većinski vlasnik država, i britanski Rols-Rojs (Rolls Royce) sarađivaće u radu na razvoju manjih modularnih nuklearnih reaktora, o čemu su prekjuče potpisali preliminarni akt o međusobnom razumevanju.

Dve firme će, kako je saopšteno iz uprave ČEZ-a, razmenjivati tehnička znanja i inovacije u ovoj oblasti i detaljno prosuđivati mogućnosti gradnje ovih izvora u Češkoj. Ovakve ugovore ČEZ je potpisao ranije i sa japanskom firmom Hitači (Hitachi) i američkom NuSkejl (Nuscale).

Mapa_elektrane-ceska

Mapa čeških izvora električne enregije (2016.)- dve nuklearke, crvene su centrale na ugalj a plave, na hidroenergiju

Još lane u proleće, u Češkoj, koja ima dve velike nuklearne centrale, kao optimalno rešenje za budućnost, na predlog predsednika vlade Andreja Babiša, usvojena je gradnja manjih, modularnih reaktora, kao optimalno rešenje za dalji razvoj nuklearne energetike. Vicepremijer i ministar industrije i trgovine Karel Havliček je nedavno izjavio da bi mali modularni reaktori mogli biti rešenje za proizvodnju električne energije i toplote, istovremeno stabilnu i bez emisija CO2. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da su zasad takvi reaktori tek u povoju i da još ima malo iskustava u njihovom razvoju.   

U ČEZ-u je ranije ovim povodom isticano da bi mali modularni reaktori mogli biti dopuna novog velikog reaktora koji bi trebalo da bude postavljen u  nuklearci Dukovani (Dukovany-četiri reaktora, ukupne snage od 1.792 MW) ), starijoj od dve nuklearke u Češkoj (druga je Temelin, dva reaktora od po 1.000 MW)


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...