Japanski sistem odsumporavanja u TE Nikola Tesla B

Izvor:   BM/Elektroenergetika

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, sistemu koji proizvodi skoro polovinu električne energije u Srbiji napreduje i omogućiće da se emisije sumpor-dioksida smanje i do 10 puta. (Foto: YouTube/screenshot)

Japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Power dobio je narudžbinu za isporuku dva sistema za odsumporavanje dimnih gasova za TE Nikola Tesla B u Srbiji. Zapravo, radi se o nastavku narudžbine koja je već ostvarena za TE Nikola Tesla A. Naručeni sistemi imaju pojedinačnu snagu 670 MW, a u pogon bi trebalo da budu pušteni 2024. godine.

Kada budu ugrađeni, novi sistemi za odsumporavanje će značajno smanjiti emisije sumpor-dioksida iz obe elektrane, čak za 96%, čime će uveliko pomoći u ispunjenju zahteva Evropske unije u vezi sa štetnim emisijama iz srpskih termoelektrana na ugalj.

Naručilac opreme je EPS koji je vlasnik obe elektrane. Pri tome će se ostvariti i šira korist za srpsku privredu jer je Mitsubishi Power za taj projekt osnovao konzorcijum s tri domaće firme: Energotehnikom Južna Bačka, Goša Montažom i EX ING B&P Constructionom.

Mitsubishi će biti zadužen za vođenje projekta i sve njegove ključne elemente: od glavnog projekta do isporuke i ugradnje opreme, dok će lokalni partneri biti zaduženi za sanbdevanje opremom na lokalnom nivou, građevinske i instalacijske radove. Oprema za odsumporavanje biće proizvedena u Japanu, u fabrici Kure pokraj Hirošime, objavio je američki energetski portal Power Engineering International.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...