Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora

Izvor:   BM/SEEbiz

Bugarska vlada dala je zeleno svetlo državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding (BEH) za pregovore s američkim kompanijama o izgradnji novog nuklearnog reaktora u Kozloduju

„Vlada je dala mandat BEH-u da započne pregovore s američkim kompanijama koje razvijaju nuklearnu tehnologiju kako bi proučio opcije za izgradnju novog reaktora“, rekla je ministarka energetike Temenzuka Petkova.

Premijer Bojko Borisov kazao je u utorak da bi novi reaktor trebalo da se temelji na američkoj tehnologiji.

Bugarska želi da izgradi novi reaktor kako bi poboljšala energetsku sigurnost i prešla na manje zagađujuće metode proizvodnje električne energije, u skladu s ciljevima EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, dodala je Petkova.

Nije imenovala kompanije koje će učestvovati u pregovorima, ali je rekla da će rezultati biti objavljeni krajem januara.

Elektrana u Kozloduju ima dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje od hiljadu megavata a vlada traži i investitore za planirani, 10 milijardi evra vredan projekat u Belenu, za koji se očekuje da će uključivati dva ruska nuklearna reaktora od hiljadu megavata.

Oba projekta su potrebna jer Bugarska nakon 2030. godine mora da počne da gasi termoelektrane na ugalj, naglasila je ministarka.

Lokalni analitičari tumače tu najavu kao pokušaj vlade da proširi lobističku bazu u Vašingtonu i da izbegne potencijalne američke sankcije zbog bugarskog priključenja na ruski gasovod Turski tok (TurkStream).

„Plan bi trebalo tumačiti u svetlu potrebe da se izbegnu američke sankcije za gasovod Turski tok na bugarskoj teritoriji, bar dok ne bude izgrađen", rekao je politički i energetski analitičar Ilian Vasiljev.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u julu da bi se ulagači u Severni tok 2 i ogranak Turski tok mogli suočiti sa sankcijama, u sklopu nastojanja Vašingtona da suzbije ekonomski uticaj Kremlja na Evropu i Tursku.

Bugarska je cevovod na svojoj teritoriji nazvala Bugarski tok (Bulgarian Stream) i tvrdi da je posredi zaseban projekat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...