Sporazum SAD i Poljske o izgradnji nuklearki

BM/FoNet

Sjedinjene Američke Države i Poljska sklopile su sporazum o izgradnji nuklearnih centrala, na osnovu koga će Poljska najverovatnije od američkih kompanija kupiti tehnologiju u vrednosti od 18 milijardi dolara, saopštilo je američko Ministarstvo energetike.

"Nadamo se da će konačna odluka Poljske biti da izabere američku tehnologiju", rekao je na konferenciji za medije ministar energetike Den Bruilet, prenosi Rojters. On je istakao da će u narednih 18 meseci SAD i Poljska raditi na izveštaju o realizaciji poljskog nuklearnog programa, koji predviđa izgradnju šest reaktora, kao i na mogućim finansijskim aranžmanima.

Prvi reaktori trebalo da bi počnu sa radom do 2033. godine, a kompletan poljski program mogao bi da dostigne vrednost od 40 milijardi, s tim što bi od američkih kompanija bila kupljena oprema u iznosu od najmanje 18 milijardi. U potpisanom sporazumu se navodi da bi u početnoj fazi realizaciji poljskog programa učestvovati kompanije Vestinghaus, Behtel i Sautern.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...