Pad veleprodajne cene struje

BM/FoNet

Veleprodajne cene struje na Srpskoj berzi električne energije (SEEPEX) drastično su pale u periodu od izbijanja pandemije u martu do avgusta, da bi od septembra počele da se vraćaju na nivo iz 2019. godine, izjavio je Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a

Stojčevski je na skupu "Energetska tranzicija i Kovid-19" Saveza energetičara i Privredne komore Srbije rekao da su se cene struje na srpskom veleprodajnom tržištu kretale ispod 30 evra za megavat- čas (MWh), što je nezabeleženo u radu berze SEEPEX. Podsetio je da se veleprodajne cene električne energije na otvorenom tržištu ne primenjuju kada je reč o snabdevanju domaćinstava, već na kupce iz privrede.

"Privrednici u ovom periodu plaća struju skuplje nego što je ponuda na tržištu, pošto su krajem prošle godine potpisali ugovore o snabdevanju po cenama koje su se kretale oko 50 evra za megavat, što znači da trenutno plaćaju i duplo više, ali to bi moglo da se promeni do kraja godine, pošto cene uporno rastu", napomenuo je Stojčevski.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac ocenio je da je privrednicima najvažnije da imaju predvidljive uslove poslovanja, a da energija postaje ozbiljan trošak, pa je utoliko potrebnije da sagledaju trendove i uticaj pandemije na sektor energetike. Istakao je da berza struje nudi jedan 'proizvod', odnosno mogućnost da se kupi energija sa stabilnom cenom u dužem periodu.

"Možda je pravi trenutak da privrednici sada, kada su niske cene na berzi, sagledaju mogućnosti i procene da li im odgovara da sklope takve ugovore na duži rok i računaju na stabilnu cenu", rekao je Lutovac.

Kada je reč o potrošnji struje, u Evropi je došlo do drastičnog pada u aprilu i maju, kada su stroge antiepidemijske mere uslovile pad potrošnje od 15 do 20 odsto, da bi ona potom postepeno rasla i u avgustu se vratila na predpandemijski nivo, dok je u Srbiji, zbog strukture naše industrije, pad potrošnje struje bio samo dva to tri odsto u istom periodu, dodao je Stojčevski.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...