I EPS stekao kontrolu nad firmom koja će graditi hidroelektrane na Drini

BM

Pored Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivreda Srbije je, rešenjem Komisija za zaštitu konkurencije stekla kontrolu nad firmom HES Gornja Drina iz Foče, koja će graditi hidroelektrane Buk Bjela, Foča i Paunci na reci Drini.
Foto: HE Buk Bjela / ERS.ba

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina iz Foče, navodi se u Rešenju koje je objavila KZK.

Nad firmom iz Foče potpunu kontrolu ima ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja, a KZK je ovom odlukom dao zeleno svetlo kako bi i EPS da ima udeo u kontroli i vlasništvu.

HES Gornja Drina nastao je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine i to spajanje firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci a u vezi sa projektom izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Kako se navodi u rešenju, projekat izgradnje HES Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

EPS pristupa HES Gornja Drina posle odluka Nadzornog odbora i Vlade Republike Srbije a trebalo bi da na osnovu novčanog uloga koji će uneti stekne između 50 i 60 procenata udela.

Početak izgradnje hidroelektrane Buk Bjela najavljen je za januar 2021. godine, dok je za druge deve elektrane početak izgradnje od početka 2023. godine.

Ideja o gradnji ova tri energetska objekta na reci Drini kod Foče stara je, inače, nekoliko decenija, ali nikada nije realizovana.

Vlasti Republike Srpske i Srbije su početkom prošle godine dogovorili zajedničku izgradnju HE Foča i Paunci a nedugo zatim, dogovorena je i zajednička gradnja HE Buk Bijela. Sve ukupno njihova vrednost iznosi oko 850 miliona KM.

Sve tri koncesije za izgradnju i korištenje pripadaju Elektroprivredi Republike Srpske.

HE Buk Bijela imaće instalisanu snagu od 93,52 megavata, HE Foča 44,15 megavata, dok će HE Paunci biti objekat snage 43,21 megavata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...