Makedonci plaćaju struju upola jeftinija od ostalih kupaca ESM-a

BM

Elektrane Severne Makedonije (ESM) domaćinstvima prodaje struju za 55 odsto jeftinije u odnosu na cene koje se postižu na slobodnom tržištu u ovoj zemlji.

Naša cena električne energije je niža za 55% u odnosu na slobodno tržište. Tržište električne energije je liberalizovano za sve potrošače, uključujući domaćinstva, podseća kompanija Elektrane Severne Makedonije (ESM) u saopštenju.

Kako se navodi, svaki potrošač ima pravo na snabdevanje na slobodnom tržištu električne energije po cenama koje ne podležu odobrenju Regulatorne komisije za energetiku, piše Vecer.mk a prenosi Esiasee.eu.

Ako domaćinstva kupuju struju na slobodnom tržištu, kupovna cena koja uključuje troškove balansiranja i obnovljivih izvora je 3,65 denara (0,06 evra) po kWh, dok cena po kojoj ESM snabdeva domaćinstva na regulisanom tržištu iznosi 2,33 denara (0,04 evra) po kWh, odnosno cena ESM-a je niža za 55% od cene na slobodnom tržištu, navodi se u saopštenju ESM.

Kada se nabavnoj ceni na slobodnom tržištu doda mrežarina koja iznosi 1,99 denara (0,03 evra) po kWh, kao i trošak operatera tržišta koji iznosi 0,0081 denara po kWh, konačna cena za domaćinstva na slobodnom tržištu je 5,65 denara (0,09 evra) po kWh.

Cena električne energije za domaćinstva, u skladu sa najnovijom odlukom Regulatorne komisije za energetiku, iznosi 4,59 denara (0,07 evra) po kWh, odnosno niža je za 26% od cene na slobodnom tržištu.

Koncept implementiran Zakonom o energetici omogućava zaštitu domaćinstava od viših cena na slobodnom tržištu.

AD ESM, takođe, napominje da sve investicije, uključujući izgradnju obnovljivih izvora energije, kompanija finansira iz sopstvenih sredstava, kao i povoljnim kreditima svetskih finansijskih institucija, koje se zatim redovno servisiraju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...