ČEZ zarađuje više - uprkos koroni

M.L.

I pored krize, koju je izazvala epidemija korona virusa, ČEZ je u prvoj polovini godine povećao profit za devet odsto.

Čist profit češke elektroenergetske kompanije ČEZ porastao je u prvom polugodištu ove za devet odsto u odnosu na isti period 2019. godine i iznosio je 14,7 milijardi kruna (oko 560 miliona evra / jedan evro vredi oko 26 kruna).

Iz ČEZ-a je ovim povodom saopšeno, kako prenosi češka agencija ČTK, da je pandemija korona virusa imala relativno mali uticaj na poslovanje firme. ČEZ je, inače, već očekivani profit do kraja godine korigovao za oko 10 posto. Negativan uticaj korona krize na poslovanje firme do kraja godine se ocenjuje na oko 115 miliona evra. Taj uticaj se ogledao, pre svega, u tome što je potrošnja električne energije u preduzećima pala za 9,7 odsto, dok je kod domaćinstava bila veća za 4,2 procenta.

Na ovakav rezultat najviše je uticalo poskupljenje električne energije proizvedene u Češkoj, na berzi u Nemačkoj. U drugom kvartalu je ukupna potrošnja bila manja za 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

ČEZ je najveća češka energetska firma, a najveći vlasnik je država, koja drži oko 70 odsto akcija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...