Belorusija startuje svoju prvu nuklearku

M.L.

Do kraja avgusta treba da bude završeno punjenje prvog od dva reaktora prve beloruske nuklerne centrale Astravec, u koji je prva kaseta s nuklearim gorivom položena u petak – što se računa kao fizičko pokretanje elektrane.

Belorusija je u petak počela da puni gorivom prvi od dva reaktora svoje prve nuklerne centrale Astravec, javlja Rojters, pozivajući se na rusku korporaciju Rosatom, koja je sagradila ovu nuklearku.

Punjenjem goriva Rosatom je, prema agenciji TASS, počeo fizičko pokretanje elektrane. Prva kaseta s nuklearim gorivom je položena u petak, nešto pre podneva, a do kraja meseca treba da ih bude položeno još 162. Prema beloruskoj agenciji Belta, u svakoj od kaseta je 571 kilogram nuklearnog goriva.

Nuklearka se nalazi uz granicu s Litvanijom i njenim glavnim gradom Vilnusom. Vlada Litvanije gleda na nuklearku, čiju gradnju finansira Rusija, zajmom od 10 milijardi dolara, kao na pretnju nacionalnoj bezbednosti svoje zemlje. Belorusija, međutim, to negira, a centrala, kako tvrdi Belta, ispunjava bezbednosne zahteve Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAAE odnosno IAEA).

Reaktori ove elektrane, snage svaki od po 1.200 MW, moći će da pokriju svaki po trećinu potrošnje električne energije u ovoj zemlji. Na taj način svake godine eliminisaće se više od sedam miliona tona štetnih gasova sa efektom staklene bašte, iz termosektora za proizvodnju električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...