Rekordna proizvodnja struje u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

BM

Hidro sektor EPS-a ovih dana beleži odlične rezultate, a dnevni rekordi ostvareni su u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“, kao rezultat revitalizacija postrojenja.

Hidro sektor Elektroprivrede Srbije ovih dana beleži odlične rezultate. Dva rekorda dnevne proizvodnje zabeležena su 25. juna i to u hidroelektranama „Đerdap 1“ i „Zvornik“. Sa HE „Đerdap 1“, naše najveće hidroelektrane, tog dana je poteklo 26,336 miliona kilovat-sati, dok je u HE „Zvornik“ proizvedeno 2,827 miliona kilovat-sati.

Ova dva rekorda su značajna jer su direktan rezultat urađenih revitalizacija. U HE „Zvornik“ krajem januara završena je revitalizacija četiri agregata, dok u HE „Đerdap 1“ uskoro treba da počne revitalizacija poslednjeg, šestog agregata. Od početka rada HE „Đerdap 1“ proizvela je 273,3 milijarde kilovat-sati električne energije.

U 65 godina dugoj istoriji HE „Zvornik“ sada je ostvaren apsolutni dnevni rekord u proizvodnji električne energije i plan je premašen za 173 odsto. Ovaj rekord ostvaren je radom sva četiri revitalizovana agregata, pri prosečnom protoku vode od 4 x 171,5 m3/s i sa prosečnom snagom 4 x 29,45 MW. Novi agregati, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego stari agregati.

Revitalizacijama se doprinosi većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžava se životni vek hidroelektrana za novih 30 do 40 godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...