U fokusu EPS-a ekološki projekti

BM

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu produžava se rad najveće EPS-ove termoelektrane, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući gradnju TE “Kolubara B” i izgradnju tri hidroelektrana na Gornjoj Drini u Saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu dobro napreduje i omogućiće da se emisije sumpor-dioksida smanje 10 puta, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije prilikom obilaska gradilišta tog postrojenja.

“Ovim projektom ne samo što garantujemo čist vazduh za Obrenovac, Obrenovčane i okolinu već ovaj projekat garantuje produžetak rada najveće EPS-ove termoelektrane TENT A. Za sistem odsumporavanja u TENT A ugovor je potpisan 2017. godine, radovi sada idu sve boljim tempom i očekujemo da postrojenje bude u funkciji od maja 2023. godine. To će smanjiti emisije SO2 na blokovima A3, A4, A5 i A6 čak 10 puta”, rekao je Grčić nakon obilaska gradilišta sa Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac.

Zahvaljujućo kompanijama „Micubiši Hitači pauer sistems“ i „Jedinstvu“ iz Užica na angažmanu na realizaciji ovog projekta Grčić je najavio da će se sistem odsumporavanja raditi i za dva najstarija bloka u TENT A.

“Sačuvali smo ta dva bloka ukupne snage od oko 450 MW. Ove godine ćemo raspisati tender za revitalizaciju i u sklopu toga radićemo projekat odsumporavanja i za blokove A1 i A2”, naveo je Grčić ističući da je gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A drugo po veličini EPS-ovo gradilište u Srbiji, odmah posle gradilište za novi blok „Kostolac B3“.

Ako sve bude po planu, do kraja godine EPS će otvoriti i treće po veličini gradilište, koje je za Obrenovčane, Lazarevčane i ceo Kolubarski okrug možda i najvažnije.

“Nastavićemo posle gotovo 40 godina gradnju termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću sa blokom snage 350 MW. Svi ovi veliki projekti pokazuju da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Vlada Srbije imaju politiku da EPS mora da se ojača i proširi”, rekao je Grčić.

EPS je, takođe, potpisao ugovor u Republici Srpskoj o zajedničkom ulaganju sa Elektroprivredom Republike Srpske.

“Posle 40 godina Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske kreću u realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana na Gornjoj Drini. Gradićemo tri hidroelektrane snage po 120 megavata. Sve ovo pokazuje da Srbija ima energetsku stabilnost i ozbiljnu budućnost u energetskom smislu”, naglasio je Grčić.

Predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da radovi u TENT A pokazuju da je teritorija Obrenovca najveće gradilište u Srbiji i dodao da su u Obrenovcu realizovane investicije od 500 miliona evra u autoput, fabriku Meita i most preko Kolubare i Save.

“Drugih 500 miliona evra su ulaganja u TENT-u, među kojima je i sistem odsumporavanja koji će trajno definisati zdravu životnu sredinu u Obrenovcu i produžiti radni vek elektrane za minimalno pet decenija”, rekao je Čučković

Obrenovac, varošica koja je na Savi već 169 godina će u okviru investicije u TENT A dobiti luku koja predstavljati novi potencijal za razvoj opštine.

Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević istakao je da je postrojenje za odsumporavanje proizvod decenijske borbe i odgovor na zahteve EU i sve što se od EPS-a traži.

“Mi pokušavamo da budemo reprezentativna firma u Srbiji, na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi i nadam se da će EPS izgradnjom ovakvih fabrika, ekološkim čišćenjem naći svoje mesto pod suncem u EU jednog dana. EPS je žila kucavica i ova vlada je to prepoznala bolje nego sve druge ranije, ali to ne znači da treba da se opuste, a sindikat je tu da ih kontroliše da rade još bolje”, rekao je Đorđević zahvaljujući direktoru Grčiću i predsedniku Vučiću koji su kako je ocenio najzaslužniji za prosperitet u EPS-u.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...