Jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

J.P.

Tokom današnjeg sastanka srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa potpisana su dva memorandum između MVM Magyara, EPS-a i Srbijagasa, koji treba da doprinesu saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok, povećanju prekograničnih prenosnih kapaciteta i formiranju zajedničke berze električne energije.

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, a u cilju realizacije dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike, danas se u Budimpešti, tokom susreta delegacija koje su ppredvodili srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Sastanak je održan na inicijativu mađarske strane a ključne teme su bile izgradnja gasovoda Turski tok, koji će iz Srbiju iću u Mađarsku i formiranje zajedničke berze električne energije.

Potpisani memorandumi o razumevanju između Elektroenergetske kompanije (MVM Magyar) i EPS-a i Srbijagasa.

Memorandume su potpisali generalni direktor MVM - Gyorgy Koborm, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Nakon razgovora o povećanju prekograničnih prenosnih kapaciteta, mogućih novih zajedničkih projekata i saradnji energetskih kompanija potpisani su memorandumi o razumevanju između MVM Magyar - mađarske elektroenergetske kompanije Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa.

Ispred mađarske kompanije memorandume je potpisao Gyorgy Kobor, generalni direktor MVM-a, ispred EPS-a potpisnik je bio Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora a u ime Srbijagasa generalni direktor Dušan Bajatović.

Ističući da su potpisana dokumenta „kamen temeljac za izgradnju dva energetska sektora, između ove tri moćne kompanije“ Antić je istakao da je MVM Magyar najveća energetska kompnanija u Mađarskoj, da je EPS najveća energetska kompanija u u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, a Srbijagas najveća gasna kompanija u Srbiji i strateški partner Gaspromu.

„Kada je gasovod u pitanju mislim da je ovo deveti ili deseti put kako se gospodin Sijarto i ja sastajemo, da bi se ovaj gasovod realizovao, kako bi dobili jednu sigurnost u snabdevanju gasom i za Mađarsku i za Srbiju, za čitav region. Danas možemo da kaže da smo prošli ogroman deo puta i da smo u završnoj fazi tog projekta”, rekao je Antić ističući da je Srbija krajem prošle godine položila cevi na trasi dugačkoj 403 kilometra, da se sada završavaju sve dodatne instalacije, tako da će do kraja ove godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen. “Dakle, Srbija do kraja godine završava gasovod i biće spremna da preuzme količine gasa koje stignu iz Bugarske i da ih isporuči u Mađarsku, kada Mađarska bude realizovala svoje planove”.

Naglašavajući da je Srbija imala dobru saradnju i komunikaciju i sa Bugarskom, do korone, Antić je rekao da Srpska strana čekuje da i ova zemlja, koja su imali određena kašnjenja u izgradnji gasovoda, sve obaveze realizuju.

Antić je istakao da su energetske kompanije iz Srbije i Mađarske ozbiljni igrači a da je stvaranje jedne snažne regionalne berze u velikom interesu celog regiona.

„Dogovorili smo se da i naše kompanije rade na povećanju kapaciteta elektroenergetske interkonekcije, i to će biti važan korak. Mađarska ima snažan nuklearni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore. Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, segmente koje druga strana nema, a koji mogu dobro da se ukomponuju, tako da u budućnosti zajednički balansiramo tržište, što će predstavljati dodatnu vrednost za Srbiju i Mađarsku”, napomenuo je Antić najavljući i to da će Srbija i Mađarska zajednički razmatrati projekte u trećim zemljama. „Postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u region. To će biti, takođe, jedan od prioriteta. A očekujemo dosta i od saradnje te mađarske kompanije i Srbijagasa”.

Ističući da smo otvoreni i da učimo od mađarskih kompanija, koje su nam dale podršku u sigurnom snabdevaju gasom prethodne zime Antić je prokomentarisao da će ova saradnja dati novi kvalitet u region, a da će sigurno snabdevanje gasom biti preduslov da se privrede dalje razvijaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...