EMS zadovoljan kupovinom akcija u CGES – budući planovi poslovna tajna

J.P.

U EMS-u zadovoljni što su pre pet godina kupili 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i kažu da da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko odluče da kupe dodatne akcije.
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, deo Transbalkanskog strujnog koridora

„Sa ove vremenske distance, možemo reći da se potvrdilo ono u šta smo verovali i što smo na osnovu svih projekcija i očekivali – kupovina akcija CGES bila je dobra odluka u svakom smislu – poslovnom, strateškom i finansijskom. Držimo se stava da poslovne odluke ovog tipa ne obelodanjujemo pre vremena. Javnost će biti blagovremeno obaveštena ukoliko do takve odluke dođe”, odgovoreno je iz Elektromreže Srbije na pitanje crnogorskih medija o tome da li su zadovoljni kupovinom akcija CGES-a i da li ubuduće planiraju kupovinu dodatnih akcija, kako bi se udeo ovog srpskog akcionarskog društva u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) povećao.

EMS je postao vlasnik deset odsto akcija CGES-a krajem decembra 2015. godine.

Većinski vlasnik CGES-a je država Crna Gora sa 55 osto akcija, strateški partner je italijanski operator prenosnog sistema - Terna Rete Elettrica Nazionale S.p.A, koja poseduje 22,0889 odsto akcija. Ostali manjinski akcionari su fizička lica sa 7,5563  odsto akcija, fondovi zajedničkog ulaganja poseduju 1,6292 odsto, vlasnici koji se „kriju“ iza kastodi računi 12,3816 odsto (među kojima je i EMS), a pravna lica poseduju 1,3440 odsto akcija Društva.

„ EMS je kupila je 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema kako bi uvećala profit, ali i kako bi postala regionalni lider. Očekujem da će kroz Transbalkanski koridor i infrastrukture koja će se graditi to sigurno i postati”, izjavio je tada srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

U međuvremenu je deo Transbalkanski koridor - podmorski kabl između Crne Gore i Italije postavljen i počeo je da radi, završeni su i neki delovi kopnene trase ovog koridora.

„Energetski kabl, koji povezuje Crnu Goru i Italiju u funkciji od kraja prošle godine značajan je za Srbiju između ostalog i zbog toga što je u tesnoj međuzavisnosti sa realizacijom Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, čija prva faza podrazumeva izgradnju prekograničnih dalekovoda između Srbije i Rumunije, kao i između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i internih dalekovoda preko teritorija Srbije i Crne Gore. Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, zajedno sa Transbalkanskim koridorom za prenos električne energije čini kičmu povezivanja prenosnih sistema u regionu Balkana i Italije, i od suštinske je važnosti ne samo za operatore prenosnog sistema i ekonomije država na čijoj se teritoriji nalazi i za region u celini, već je i od pan-evropskog značaja“, komentarišu iz EMS-a navodeći da „kabl omogućava izvoz energije iz obnovljivih izvora sa područja Balkana u Italiju i obrnuto, a takođe i jačanje regionalne sigurnosti napajanja, kao i privlačenje investicija u sektor proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Izgradnja podmorskog kabla predstavlja korak bliže povezivanju tržišta Balkana i Zapadne Evrope i kreiranju integrisanog evropskog tržišta energije. U tom smislu, Srbija i EMS kao kompanija će, s obzirom na geografski imati finansijsku korist od tranzita električne energije, a takođe i koristi koje su posledica pouzdanijeg i sigurnijeg rada prenosnog sistema“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...