Struja sve jeftinija

M.L.

Na berzama u srednjoj Evropi električna energija je sve jeftinija u poslednjih pola godine. Koronavirus za isporuke u arpilu i maju snizio je cenu struje na oko 20 evra po megavat-času.

Cene električne energije na berzama u srednjoj Evropi sve više padaju. Kako piše češki ekonomski dnevnik Hospodaržske novini (Hospodarske noviny), struja sa isporukom u idućoj godini pojeftinila je u poslednjih šest meseci za više od četvrtinu i prodavala se po prvi put posle dve godine za manje od 40 evra (38) za megavat-čas. A struja za isporuke za april i maj pod uticajem epidemije koronavirusa pale su na nešto malo više od 20 evra.

Glavni motor ovakvih kretanja je strah od pada potrošnje električne energije. Jer, kad proizvodnja i ekonomska aktivnost padaju smanjuje se, naravno, i potrošnja energije. Ukupno cena struje je pala u poslednjih godinu dana za četvrtinu.

Prema rečima portparola ČEZ-a Romana Gazdika, ova kompanija beleži od uvođenja ograničenja usled epidemije koronavirusa smanjivanje potrošnje za oko deset odsto. Pošto potrošnja zavisi i od temperatura, koje su bile niže u poslednjih desetak dana, tj uvođenja ovih ograničenja, tako da će narednih dana, kada se očekuje porast temerature smanjenje potrošnje biti još veće.

Time se, međutim, samo nastavlja trend pojeftinjenja struje od 2018. godine, kada je megavtsat koštao oko 60 evra. Tako visoka cena je bila posledica poskupljenja  emisionih dozvola, koje moraju kupovati svi proizvođači, čime je Evropska unija rešila da motiviše prozvodjače električne energije na ekološkiju proizvodnju.

Dugi niz godina ove dozvole su bile jevtine i kretale se između četiri i osam evra za tonu CO2, što je retko koga motivisalo na ekologizaciju proizvodnje. Usledila je, potom, dugo najavljivana reforma, pa su dozvole, s kojima se, inače, može trgovati, skočile na blizu 30 evra, što je „poguralo“ na gore cenu struje. Sada, međutim, opet cene dozvola padaju, zbog zatvaranja niza fabrika i pada cena drugih energenata, na primer, nafte i gasa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...