Prvi nuklearni reaktor u arapskom svetu

BM

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su dozvolu za rad prvog nuklearnog reaktora u NE Barakah.

Nezavisni regulator Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za nuklearnu energiju je saopštio da je u ponedeljak izdao dozvolu za rad prvog nuklearnog reaktora u NE Barakah. Reč je ujedno o prvom nuklearnom reaktoru u UAE i arapskom svetu, javljaju agencije.

Gradnja NE Barakah na zapadu UAE u regiji al-Dhafri je počela 2012. godine. Vrednost projekta je 22,4 milijarde dolara. Savezna agencija za nuklearnu regulaciju izdala je Nawah Energy Companyju 60-godišnju dozvolu za rad prvog reaktora, izvestila je državna novinska agencija WAM.

Posao gradnje poveren je konzorcijumu na čelu s Korea Electric Power Corporationom.

Nakon završetka gradnje, nuklearna elektrana će imati četiri reaktora i ukupnu snagu od 5.600 MW. Ovom količinom proizvednjom podmirivaće otprilike četvrtinu potreba UAE za električnom energijom. Inače, ova zemlja s ukupno 10 miliona stanovnika troši puno energije, posebno leti.

I susjedna Saudijska Arabija planira izgraditi do 16 nuklearnih reaktora ali planovi za sada nisu odmakli dalje od papira.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...