Grčke muke sa trgovcima struje

BM

Umesto da konkurencija privatnih snabdevača strujom dovede do pojeftinjenja električne energije za domaćinstva i drugih povoljnosti ukidanje monopola grčke državne elektroprivrede DEI je donelo samo glavobolje potrošačima.

Ukidanje monopola grčkog DEI-ja umesto ostvarenih očekivanja, da će zbog konkurencije privatnih snabdevača strujom pasti cena za domaćinstva i biti drugih povoljnosti donelo samo glavobolje potrošačima, piše grčki sajt vesti.in.gr a prenosi Beta.

Taj proces je odmakao naročito u poslednje dve godine, i sve je više lutanja nezadovoljnih potrošača od jednog do drugog „elektro-provajdera”, kojih je već tridesetak, i sve je više otkrića „zamki” u ugovorima i dodataka na cenu struje koja zato raste.

Pod naslovom „Ponude snabdevača - na šta treba paziti”, na ovom grčkom sajtu objavljena su detaljna uputstva za građane.

Eksplozivan rast broja domaćinstava, koja idu od jednog do drugog snabdevača strujom, pokazuje da se potrošači rukovode akcijama na tržištu, tragaju za manjim računima i raznim popustima, ponašajući se baš kao na tržištu stabilne i mobilne telefonije”, piše sajt uz upozorenje da s popustima na cenu struje treba biti znatno oprezniji nego s telefonima jer račun može biti znatno veći.

Centralno grčko udruženje potrošača EKPOIZO savetuje „poseban oprez prema privlačnosti reklamnih sirena koje nas svakodnevno bombarduju, uz pozive da promenimo snebdevača strujom”.

Odluka o tome zavisi ne samo od informisanosti samog kupca struje, već i od njegove aktivnosti - spremnosti i sposobnosti da analizira ponude i traga na tržištu, ali i da poznaje svoja prava i kako da ih ostvari - što je problem i u Grčkoj.

Jedna od „zamki” reklamnih ponuda je što neki od snabdevača nude ugovore i tamo gde još nemaju pravo distribucije struje, a čak i tamo gde te mogućnosti nema, kao što su ostrva, ali i tamo na vrata stižu reklamne ponude sa obećanjima.

Tamo gde „elektro-provajderi” rade u većem broju - u velikim gradovima i šire na kopnu Grčke, uslov Ministarstva energetike za promenu snadevača domaćinstva strujom je da domaćinstvo ništa ne duguje prethodnom snabdevaču, ali u praksi ima problema s tim kako se to i kada formalno utvrđuje.

Prva od tri preporuke Udruženja potrošača pri promeni snabdevača strujom je da građanin treba da sam izračuna godišnju potrošnju svog domaćinstva u kilovatima, odnosno da sabere podatke iz računa za struju koji se u Grčkoj izdaju triput godišnje - svaka četiri meseca. Precizan podatak o ukupnoj godišnjoj potrošnji, ali ne i trošak u evrima jer on sadrži administrativne dodatke, uslov je da se utvrdi “energetski profil” potrošača od čega zavisi izbor među ponudama snabdevača.

Pritom je „zamka” to što snabdevači reklamiraju razne zbunjujuće „pakete usluga” i „ akcije” - niže cene struje tokom nekog raspona sati tokom nekih dana i samo tokom nekih meseci.

„Čuvajte se toga!”, upozorilo je udruženje.

Preporuka potrošačima je da od bar tri-četiri snabdevača (a u Grčkoj ih ima 27, mada svi još ne rade svuda) traže konkretne ponude u obavezujućem, pisanom obliku, kao i ponuđenog „paketa usluga”, a da traže i cene kilovata struje, sa i bez dodataka.

„Pažnja!” – još jednom upozorava Udruženja potrošača EKPOIZO – „Ne žurite s prihvatanjem popusta… može biti skrivenih zamki… potpišite ugovor tek kada budete sigurni da ćete imati koristi od promene snabdevača”.

Udruženje potrošača upozorava domaćinstva da „paze šta govore” ako im se preko telefona ponudi neki novi ugovor o snabdevanju strujom, da u takvim razgovorima ne daju nikakve svoje podatke, i da usmeno ne prihvataju nikakve ugovore, čak ni da se usmeno ne obavezuju ni da će ponudu proučiti ako im bude poslata.

Takvih ponuda ima čak i preko SMS-a i društvenih mreža, i sve one su, po zakonu, obavezujuće za „potpisnika” ako ih je na taj način prihvatio, iako ih nije fizički i potpisao. Savet je: „Ugovor uvek samo u ruke!”.

Čak i kada se ugovor dobije u ruke, uz njega, kao sredstvo obezbedjenja potrošača, treba da stigne „Izjava o neprihvatanju”, a valja znati i da grčki zakon za otkazivanje ugovora, bez ikakve obaveze plaćanja, predvidja 14-dnevni rok od dana prijema ugovora.

Na kraju, ako je ugovor proučen, ako je „po meri” i ako je u interesu potrošača, predstoji još posla: da se dobije kompletan tekst ugovora, zajedno sa „opštim odredbama” – iz zakona koje važe u vreme potpisivanja, zatim primerak dokumenta koji je potrošač potpisao, ponuda na osnovu koje je ugovor sklopljen. Sve to valja sačuvati za buduće potrebe, kaže Udruženje potrošača.

A kada počnu da stižu računi, treba pažljivo kontrolisati potrošnju iskazanu u kilovatima, proveravati obračun cene i obračun zaduženja po računu, eventualno postojanje duga i obračun taksi – i onih koje zavise od količine potrošene struje, i drugih koje zavise od iznosa računa, kao i lokalnih i drugih paušalnih taksi, kakva je za javnu RTV, državnu ERT.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...