Na podmorskom kablu CGES već zaradio tri miliona evra

BM

CGES od podmorskog kabla već prihodovao tri miliona evra, rekla je za Pobjedu Vesna Bracanović, predsednica Odbora direktora CGES-a.

Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo deo svog kapaciteta u podmorskom energetskom kablu između Crne Gore i Italije kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je već prihodovala oko tri miliona evra, saopštila je u intervjuu Pobjedi predsednica Odbora direktora CGES-a Vesna Bracanović.

“Prva potvrda opravdanosti ovog poduhvata je stigla već u decembru prošle godine sa puštanjem podmorskog kabla između Italije i Crne Gore u komercijalni rad, u kojem CGES raspolaže sa 200 MW. Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo deo svog kapaciteta na ovoj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za 2020. godinu prihodovao oko tri miliona evra”, kazala je Bracanović za Pobjedu.

Prema njenim rečima, to znači da je komercijalnom eksploatacijom jedne trećine kapaciteta na novoj granici između Crne Gore i Italije, CGES prihodovao više od polovine ukupnog prihoda koji je ostvario u prošloj godini na već postojećim električnim granicama.

“Dosadašnji rezultati govore da projekat koji smo realizovali kroz strateško partnerstvo sa Ternom daje dobre rezultate, a nastavljamo dalje intenzivno da radimo na Transbalkanskom koridoru, odnosno 400 kV dalekovodu od Čeva do Pljevalja”, rekla je Bracanović.

Podsećajući da je CGES izgradnjom trafostanice Lastva i njenim povezivanjem na postojeću elektroenergetsku mrežu dalekovodom 400 kV Podgorica 2 Trebinje, odnosno izgradnjom dvosistemskog dalekovoda 400 kV Lastva Cevo, stvorio preduslove za puštanje u rad podmorske interkonekcijesa Italijom Bracanović ističe da je CGES iIntenzivno radio na projektu povezivanja prenosnih sistema Crne Gore i Italije.

“Uložili smo velike napore i opravdali očekivanja. Izgradili smo prvo 400 kV postrojenje u posljednjih 30 godina, po najsavremenijoj tehnologiji i to na Crnogorskom primorju, gdje je bilo najpotrebnije”, istakla je Bracanović, navodeći da je CGES prošle godine uložio 18 miliona evra i završio 16 investicionih projekata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...