Struja skuplja 3,9% od 1. decembra

J.P.

Agencija za energetiku odobrila je poskupljenje struje EPS-u za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca za 3,9 %, kao i korekciju cene za pristup sistemima za prenos struje EMS-u i EPS distribuciji. Domaćinstvu koje troši 450 kilovat časova mesečno januarski račun će biti oko 4.200 dinara – za oko 150 dinara više, u zavisnosti od toga koliko struje potroši u dnevnoj - višoj, odnosno, noćnoj - nižoj tarifi.

Domaćinstva i mali kupci (kupci koji imaju pravo na garantovano snabdevanje) plaćaće od 1. decembra za 3,9 odsto skuplji kilovat čas u odnosu na sadašnju prosečnu cenu. Ali, biće uvećane i cene za pristup sistemu za prenos električne energije - za 3,9% i cena za pristup sistemu za distribuciju električne energije za 2%.

Domaćinstvu koje troši 450 kilovat časova mesečno januarski račun će biti oko 4.200 dinara – za oko 150 dinara više, u zavisnosti od toga koliko struje potroši u dnevnoj višoj, odnosno, noćnoj nižoj tarifi. Oni koji troše više plaćaće, naravno i veće račune ubuduće. Da bi umanjili efekte poskupljenja na raspored potrošnje u višoj i nižoj tarifi treba da pripaze I oni koji će se ove zime grejati na struju.

eps

Uporedni pregled postojećih i novih tarifa. Izvor AERS

Savet Agencije za energetiku Repubile Srbije je, na zahtev energetskih subjekata JP EPS Beograd, EMS a.d. Beograd i operatora distributivnog sistema EPS Distribucija d.o.o. Beograd je na jučerašnjoj sednici dao saglasnost na odluke o cenama za pristup sistemu za prenos električne energije, pristup sistemu za distribuciju električne energije i za garantovano snabdevanje, saopšteno je iz AERS-a.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosiće, bez poreza i taksi, 7,3 din/kWh i biće veća u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,9%. Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. decembra 2019. godine

Iz AERS-a ističu da će, i nakon ove korekcije, cena električne energije i dalje biti značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope.

AERS

Gostujući u Jutarnjem program RTS-a Aleksandar Antić, minister rudarstva i energetike u Vladi Srbije je najavljujući poskupljenje struje istakao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

„Poslednji put cena je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu”, naglasio je ministar energetike.

Antić je, takođe, naveo da je odobreno poskupljenje daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

„I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji", rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...