Srbija 70. na svetu u sektoru elektro-energetike

M.L.

Na rang listi koja je obuhvatila 127 zemalja Srbija je zauzela 70.mesto u sektoru elektro-energetika. Najbolje Švajcarska, Švedska i Danska.

Srbija je ove godine po prvi put bila obuhvaćena svetskom rang-listom elektro-energetika koju redovno sastavlja Svetski energetski savet (The World Energy Council – WEC). Rang lista meri tri osnovna parametra: energetsku bezbednost, održivost i cenovnu dostupnost energije.

Na toj listi, koja je obuhvatila 127 zemalja, Srbija je zauzela 70 mesto. Srbija je najbolje rangirana po cenovnoj dostupnosti energije, gde je visoko ocenjena sa 90 bodova, a u ostala dva kriterijuma vrednovana je znatno slabije.

Prva tri mesta zauzele su Švajcarska, Švedska i Danska. U deset najboljih su, takođe, ovim redom: V.Britanija, Finska, Francuska, Austrija, Luksemburg, Nemačka i Novi Zeland.

Od svih bivših republika SFRJ i novih članica EU najbolje mesto – 12. zauzela je Slovenija. Na visokom 16. mestu je Češka, Madjarska je 19. Rumunija na 26. a Hrvatska na 27. mestu, Bugarska je 41. Grčka 47. a Crna Gora 64. Iza Srbije iz regiona su samo Severna Makedonija – na 71. mestu, a slede Albanija na 73. i Bosna i Hercegovina na 79. mestu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...