Podrška MRE iz EBRD

J.P.

EBRD podržava Ministarstvo rudarstva i energetike u naporima da reformiše srpsko energetsko tržište, poručeno sa jučerašnjeg sastanka minstra Aleksandra Antića sa izvršnom direktorkom EBRD za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan Šarlot Rue.

Evropske banke za obnovu i razvoj će nastaviti da podržava Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) u naporima da reformiše srpsko energetsko tržište, kao i da promoviše razvoj investicionih uslova, za generisanje obnovljivih izvora energije, poručeno je sa jučerašnjeg sastanka ministra Aleksandra Antića sa izvršnom direktorkom EBRD za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan Šarlot Rue (Charlotte Ruhe).

Saradnja Ministarstva rudarstva i energetike sa EBRD ocenjena je kao veoma uspešna. Obostrano je konstatovano da Srbija u poslednje dve godine ima lidersko mesto u regionu kada su obnovljivi izvori energije u pitanju.

Za EBRD je značajno da Srbiji pruži podršku, kako bi se energetski sektor unapredio i modernizovao. Pored obnovljivih izvora - iz hidro potencijala, a pre svega projekata iz energije vetra, gde je Srbija postigla zavidne rezultate, tu su i projekti rehabilitacije, unapređenja prenosnih sistema i implementacije pametne mreže koji se razvijaju sa preduzećima EPS i EMS.

Na sastanku je, takođe, naglašeno da, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima Evropske komisije i nemačke KfW banke, Srbija ima mogućnost podrške u vidu donacije iz fonda IPA 2021 za projekte adaptacije javnih zgrada i unapređenja energetske efikasnosti.

Sastanku su prisustvovali Zuzana Hargitai ( Zsuzsana Hargitai ), šef kancelarije EBRD za Zapdni Balkan, sa saradnicima, državni sekretari u ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i Stevica Deđanski i pomoćnik ministra Miloš Banjac.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...