Gradnja nuklearke Hinkli Point C skuplja od tunela ispod Lamanša

M.L.

Izgradnja britanske nuklearke Hinkli Point C, kapaciteta 3.260 megavata, koju gradi francuski EdF, trajaće duže i koštati više od prvobitnih procena.

Gradnja britanske nuklearne centrale Hinkli Point Si (Hinkley Point C) od dva bloka od po 1.630 megavata, koja je počela krajem prošle godine, poskupeće prema novim računicama na 22,5 milijarde britanskih funti, tj. na 27,66 milijardi dolara, a trajaće godinu dana duže nego što je prvobitno bilo predviđeno (do 2025. godine).

Kako javlja AFP, pozivajući se na britanske izvore, to je posledica teških uslova za podzemnu gradnju. A, takođe, francuska državna firma Elektrisite d Frans (EdF – Electricite de France), koja gradi ovu nuklarku, navodno je loše procenila troškove prilagođavanja svog novog reaktora od 1.630 megavata lokalnim, odnosno, britanskim propisima (što se dogodilo i prilikom gradnje nuklearki Olkiluoto u Francuskoj i Flamanvil (Flamanwille) u Francuskoj)

No, direktor za strategiju EdF Pol Spens (Paul Spence) izjavio je radiju BiBiSi (BBC) da "nije sigurno da neće doći i do daljih poskupljenja, mada to ne bi trebalo da bude na račun budućih potrošača".

Trenutno je ova nuklearka, prva koja se gradi u Velikoj Britaniji od 1995. godine, jedan od najvećih inženjerskih projekata u ovoj zemlji. Kada počne s radom, pokrivaće sedam posto britanske potrošnje električne energije. Za njenu gradnju potrošiće se čelika koliko bi bilo dovoljno za gradnju železničke pruge od Londona do Rima, a betona koliko za gradnju 75 najvećih sporstkih stadiona.

Finansijski gledano, ovaj projekat je skuplji od gradnje tunela ispod kanala Lamanš.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...