Od jeseni struja kroz podmorski elektrienergetski kabl

BM

Više država istočne i jugoistočne Evrope već je pokazlo da su ozbiljno zainteresovani za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla od crnogorske do italijanske obale, koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen, rečeno je prilikom jučerašnjeg sastanka crnogorskog premijera Duška Markovića sa rukovodstvom italijanske kompanije „Terna“.

Podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi ovim zemljama potpunu energetsku sigurnost, čini ih regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije, poručeno je sa juče održanog sastanka Duška Markovića, predsednika Vlade Crne Gore I predstavnika rukovodstva italijanske kompanije „Terna“, na čelu sa glavnim izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom (Luigi Ferraris).

Sastanak je upriličen povodom uspešnog okončanja rada na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog Sistema.

Marković je informisao rukovodstvo „Terne” da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla, koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen.

„Ovaj istorijski projekat najbolji je primer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrednosti, od koje će korist uživati obe države i naši građani - ne samo naša generacija već i buduće generacije“,  rekao je premijer Marković uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom prvog crnogorskog autoputa.

Na sastanku je konstatovano da podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi Crnoj Gori potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

Luiđi Feraris, glavni izvršni direktor Terne informisao je premijera da je podmorski kabl između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 445 km, od čega 423 km čini podmorski deo, vredan 1,15 milijardi evra, te da je tokom dosadašnje operacije polaganja kabla već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori. „Ovaj projekat, najveći te vrste na Meditranu, već je ovde pokrenuo lokalne biznise vredne više od 60 miliona evra“, rekao je Feraris dodajući, da je na projektu u Crnoj Gori na različite načine zaposleno 120 ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...